Sushi - pochoutka z Japonska

Sushi - pochoutka z Japonska

Sushi jsou ručně modelované hrudky marinované rýže, pokryté tenkými plátky syrových i různě upravených ryb a mořských plodů, kaviárem, kousky zeleniny, ovoce nebo hub. Je to japonské národní jídlo, ale už se dávno nejí jen v Japonsku ? můžeme se s ním setkat po celé Evropě, Českou republiku nevyjímaje.

Sushi si můžeme připravit i sami. Sortiment potřebný k přípravě už je běžně dostupný v hypermarketech a některých supermarketech. Suroviny pro přípravu sushi pro tři až pět lidí vyjdou přibližně na 500 korun. Ovšem rýžové víno, ocet, wasabi a některé další ingredience nespotřebujeme celé.

Jak připravit sushi?

Základem sushi je správně připravená rýže. Nejprve zrna proplachujeme pod tekoucí studenou vodou, dokud voda nevytéká úplně čirá. Rýži okapeme, přivedeme k varu a necháme ji ještě dvě minuty vařit. Poté stáhneme z ohně a necháme asi 20 minut pod pokličkou.

Během vaření připravíme sladkokyselý roztok. Zachováme tento poměr: 3 polévkové lžíce rýžového octa, 1 lžíce soli, 1 lžíce cukru a 1 lžíce rýžového vína.

Rýži poté vsypeme do mísy, zakapeme pikantním roztokem, promícháme a necháme vychladnout.

Druhy sushi

Maki Sushi

Na bambusovou podložku se položí plát sušené mořské řasy, jenž se pokryje slabší vrstvou ochucené rýže. Na tu se rozloží proužky zeleniny (mrkev, salátová okurka, ředkev) a plátky lososa potřené wasabi. Pomocí bambusové podložky naplněný plát stočíme do rolky. Hotový závitek rozkrájíme ostrým nožem na 6 – 8 kousků. Z 250 g rýže připravíme obvykle 3 rolky.

Plníme obvykle syrovou rybou nebo zeleninou, případně ovocem.

Nigiru sushi

Nigiri sushi (prstové sushi)

Z uvařené a ochucené rýže vytvoříme podélné hrudky, které v dlani vytvarujeme na malé, asi 3 – 4 cm dlouhé válečky. Jejich vrchní část potřeme wasabi a na ni pak položíme plátek ryby nebo mořských plodů. Z 250 g vařené rýže vznikne asi 20 kusů.

Gunkam maki

Gunkan maki

Gunkan maki je vhodný pro náplň, která nedrží sama od sebe tvar, např. kaviár.

Z purpurové pražené řasy odstřihneme proužek, kterým ovineme rýži vytvarovanou do válečku. Proužek řasy musí být vyšší než rýžový váleček. Vzniklý prostor doplníme přílohou a ozdobíme. Z 250 g vařené rýže 3 plátků řasy nori lze připravit kolem 20 kusů sushi lodiček. Použijeme-li kaviár, budeme ho potřebovat asi 100 gramů.

Sushi temari

Temari sushi

Temari sushi je obdobou nigiri sushi. U tohoto druhu se rýže tvaruje do kuličky a její jednotlivé porce jsou menší. Jako hlavní surovinu můžeme použít i uzeného lososa. Z 250 g vařené rýže připravíme asi 30 kusů temari sushi.

Sushi tempura

Tempura sushi

Temperu dovezli do Japonska v 16. století portugalští mořeplavci. Základní surovinou je moučka tempurako, kterou smícháme s vodou, a vytvoříme tak kaši. V té obalíme zvolenou ingredienci a usmažíme.

Nástroje pro přípravu suši
  • Hangáru - nádoba na přípravu
  • Hocho - kuchyňské nože
  • Makisu - bambusová podložka
  • Ryoribashi - hůlky k vaření
  • Shamoji - plochá dřevěná vařečka
  • Makiyakinabe - pánev na přípravu omelety
Sashimi
Jiné než sushi je sashimi, u něhož naopak rýže chybí. Tuto specialitu tvoří jen tvarované filety ze syrových ryb či plodů moře zdobené kousky zeleniny.

U sushi hraje velkou roli způsob krájení. Maso musí být velmi jemné, aby se doslova rozplývalo v ústech.

Sushi se konzumuje pomocí jídelních hůlek (hashi). Těch existuje mnoho typů, od levných jednorázových až po nádherné zdobené. Jejich použití slouží výhradně k uchopení a vložení sousta do úst. Platí pravidlo, že jídlo, jehož se hůlky dotkly, nelze vrátit zpět na talíř a musí se sníst.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: