Sušená syrovátka

Sušená syrovátka

Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohu. Sušená syrovátka je bílý prášek, který v kombinaci s vodou (zpravidla horkou) rychle vytvoří chutný nápoj hodně podobný mléku.

Obsahové látky

Syrovátka obsahuje mnoho kvalitních, lehce stravitelných bílkovin, minerály jako vápník, draslík, fosfor, hořčík, vitamíny (B1, B2, B6, B12, E a C), některé tělu prospěšné kyseliny, jako je kyselina listová a pantotenová.

Bohužel také obsahuje laktózu, takzvaný alergizující mléčný cukr. Proto by si měli alergici a lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru dát velký pozor na konzumaci syrovátky.

Velké množství solí je zase nebezpečné pro lidi, kteří mají potíže s ledvinami.

Čím prospívá

Syrovátka našemu tělu prospívá nejen vnitřně, ale i vnějším použitím.

Při vnitřním užití:

  • Pomáhá pročistit organismus a zbavit jej škodlivých látek.
  • Upravuje metabolismus, střevní mikroflóru a podporuje peristaltiku.
  • Slouží jako protijed proti mléčnému hlenu a mléčné bílkovině.
  • Upravuje metabolizmus (látkovou výměnu).
  • Velmi účinná je při zvýšené horečce a snížené imunitě.
  • Pozitivně ovlivňuje stavbu kostí a zubů.
  • Napomáhá snižování cholesterolu.
  • Vhodná pro těhotné ženy, jelikož nesnižuje hladinu vápníku a odvodňuje.

Při vnějším užívání:

  • Syrovátka je vynikající na různé druhy dermatitid (lupénka, ekzémy).
  • Má syrovátka protizánětlivé účinky, proto je vhodná na citlivou pleť.
  • Reguluje pH, proto se doporučuje jako přísada do koupelí.
  • Při ekzémech a lupence je doporučeno pití i koupele.

Syrovátka kozí

Syrovátka kozí zbývá z kozího mléka po výrobě tvarohu. Obsahuje hodně minerálních látek, vitamínů a minimum tuku. Vyrábějí se z ní "syrovátkové kozí nápoje". Můžeme ji pít přímo pro očištění organismu, ale používá se i zevně k omývání pleti a vlasů (lupenka, ekzémy, napíná a vyhlazuje pokožku).

Syrovátka v kuchyni

Může se použít jako samostatný nápoj, přidat do kávy nebo čaje, (je sladká), přidávat do těsta třeného, šlehaného, kynutého, slaného či sladkého, do palačinek, do smetanových omáček nebo bílých polévek (syrovátka se nesráží).


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: