Suroviny známé i neznámé ? liči čínské

Suroviny známé i neznámé ? liči čínské

Liči (Litchi chinensis) je tropický stále zelený ovocný strom, pěstovaný v Asii. Stromy dorůstají do výšky 6 - 12 metrů a dožívají se až 300 let. Kvetou a rodí na konci větviček, které se při sklizni odlamují. Stromy jsou poměrně vysoké, ale řezem se kvůli sklizni udržují na výšce pět až šest metrů.

Charakteristika liči

Plod je oranžový až červený, velikosti asi jako modřínová šiška. Pod svrchní skořápkou se nachází bělavá dužnina s velkou tmavohnědou peckou. U přezrálých plodů je dužnina hnědá a povidlovitá. Konzumuje se nedozrálá dužnina, která je slonově bílá, měkká a šťavnatá. Liči je sladké, jemné, chuťově podobné kompotovaným mandarinkám Slupku s drsným povrchem vždy oloupeme těsně před konzumací.

Použití v kuchyni

Liči se konzumuje čerstvé, kompotované, nebo sušené. Ovoce se kompotuje oloupané, je nakládáno do sladkého nálevu s obsahem kyseliny vinné a kyseliny citronové. Zvláště v Asii jsou velmi oblíbené sušené plody. Sušením se zvyšuje množství kalorií a koncentrace některých látek. Používá se také do ovocných salátů, koktejlů a bowlí, do omáček k drůbeži, telecímu masu nebo rybám.

Kompotu liči se říká čínská jablka, sušené plody se označují jako čínské švestky.

Léčebné účinky liči

V asijských zemích, zvláště v čínské medicíně, je liči důležitým pomocným prostředkem při léčbě některých onemocnění. Přináší úlevu při kašli, pomáhá při léčbě onemocnění lymfatických cest, při bolestech žaludku. Čaj ze slupek liči pomáhá při léčbě neštovic a průjmů. Semínka rozemletá na prášek se užívají při léčbě neuralgických potíží jako analgetika. Zkoušejí se též jeho účinky při léčbě rakovinných nádorů. Přílišná konzumace liči (300 až 1000 kusů denně) může způsobit zimnici a krvácení.

Liči je velmi zajímavé ovoce, které určitě ochutnejte.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: