Suroviny známé i neznámé ? kuskus

Suroviny známé i neznámé ? kuskus

Kuskus (cous cous) je tradiční severoafrickou pochoutkou z tvrdé pšeničné krupice. Je to prakticky tvrdozrnná pšenice zpracovaná do drobných kuliček, proto se jedná o těstovinu. Běžně se kuskus vyrábí z bílé pšenice, která je zbavena obalových vrstev. Připravuje se k masům, do salátů nebo i na sladké pokrmy, vaří se v páře a u nás se prodává v obchodech s racionální výživou.

Za domov kuskusu se považují hlavně severoafrické země jako Maroko, Tunisko a Alžírsko, kde dodnes představuje nejrozšířenější alternativu k rýži. Místní ženy si připravují vlastní zásoby kuskusu tradičním způsobem, kdy nejprve pšenici rozemelou na krupici. K ní přidají mouku, sůl, vodu a hnětou směs rukama, dokud nevzniknou drobné kuličky. Ty se pak zakápnou olejem, napařují a suší.

Příprava

Kuskus

Z kuskusu je možné připravit celou řadu pokrmů. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Běžný způsob jeho přípravy je takový, že na 1 díl kuskusu připadnou 2 díly vody, kterou osolenou přivedeme k varu. Potom ji odstavíme a nasypeme odměřené množství kuskusu a necháme cca 10 – 15 minut stát. Pročechráme vidličkou, promícháme s kapkou oleje – nejlépe extra panenského – a pak kombinujeme s přísadami.

Před vařením můžeme kuskus například na sucho opražit. Můžeme tuto potravinu také zalít už studenou vodou, přivést k varu a krátce povařit. Kuskus můžeme vařit také v páře.

Najdete v našem sortimentu

V arabském světě se kuskus připravuje ve speciálním dvoudílném hrnci s perforovaným dnem horní části. Dole se dusí skopové, jehněčí nebo kuřecí maso se zeleninou či cizrnou a pára tak kuskus i krásně navoní. Podává se na velkém talíři uprostřed stolu spolu s dušeným masem a zeleninou. Z něj si každý nabírá pomocí chlebových placek. V každé zemi se kuskus ochucuje trochu jinak – v Maroku olivami a šafránem, v Alžírsku mají hlavní slovo rajčata a v Tunisku ostrá papriková omáčka („harissa“).

Kuskus

Kuskus v kuchyni

Kuskus je velice zajímavou variantou rýže nebo klasických těstovin. Používá se jako příloha k masitým či zeleninovým pokrmům s omáčkami či bez nich. Je vhodný do ovocných i zeleninových salátů. Dá se použít jako moučník či hlavní jídlo. Lze ho konzumovat teplý i studený (např. s kousky oliv, papriky, rajčat, vajíčka, s množstvím citronové šťávy a olivovým olejem). Je ho možné připravit na bezpočet variant sladkých i slaných.

Rozmanitost chutí

Kuskus

Kuskus na italský způsob

Do kuskusu přidáme osmahnuté olivy nebo žampiony, dále česnek, černý pepř, bazalku, oregano nebo tymián. A místo namočení kuskusu ve vodě je ho lepší namočit v zeleninovém bujónu.

Kuskus po indicku

Indický kuskus připravíme, když na pánvi osmahneme česnek, kurkumu, semínka koriandru, kmín a kardamom a pak přidáme červenou čočku nebo hrášek, které v pánvi s kořením uvaříme doměkka. Teprve pak přisypeme kuskus.

Mexický kuskus

Na pánvi osmahneme čili, česnek, trošku koriandru nebo kmínu, přidáme hrášek či fazole a rajčatový protlak + klidně ještě nakrájená rajčata (těch není podle mě nikdy dost). Do prohřáté směsi pak už jen stačí nasypat kuskus a zalít šťávou z nasekaných rajčat, která do pokrmu zamícháme až před samotným servírováním.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: