Suroviny známé i neznámé ? karob

Suroviny známé i neznámé ? karob

Karob je známý též pod názvem svatojánský chléb. Svatojánský se mu říká proto, že plody karobu podle jedné starodávné legendy s oblibou jedl Svatý Jan. Lusky chutnají jako čokoláda a sladce voní. Dá se koupit především v prodejnách zdravé výživy.

Charakteristika karobu

Jedná se o suché lusky rohovníku obecného (čeledi bobovitých). Jde o stále zelený strom s kulovitě tvarovanou korunou dosahující výšky 15 - 17 m. Karob se vyskytuje v celé oblasti jihovýchodní Evropy, Středomoří, západní Asie a v Kalifornii. Hlavními producenty jsou Španělsko, Itálie a Řecko.

Využití karobu v potravinách

Plody karobu se dají jíst zelené – tedy čerstvé, ale i zpracované – hnědé. Uvnitř lusku se nachází více než 15 semen obalených sacharínovou dužninou. Semena se oddělují od dužniny a jsou použita k výrobě rohovníkové gumy. Tato hmota se dále využívá v potravinářském průmyslu, především při výrobě sladkostí. Používá se jako stabilizátor, emulgátor, zahušťovadlo, a také aby oddálil cukernou krystalizaci.

Nahrazovat kakao karobem je přinejmenším vhodné, pokud držíme jakoukoliv dietu. Kromě toho obsahuje karob velké množství bílkovin, magnesium, kalcium, železo, fosfor, nikl a také vitamíny A, B, B2, B3 a D. Karob je bohatým zdrojem vlákniny, pektinu a ligninu, který pomáhá při trávení a vylučování. Zajímavý je karob také z lékařského hlediska. Používá se při léčbě kašle a průjmu.

Další využitelná část plodu karobu je samotný lusk. Z lusku se dá vyrobit prášek s vysokým obsahem bílkovin. Tímto práškem můžeme jednoduše nahradit kakaový prášek. Přitom karobový prášek má oproti kakaovému řadu výhod. Neobsahuje alergeny, kofein a theobromin, který se nachází v kakau. Také obsahuje mnohem méně tuku a více cukru, než kakao. Karobový prášek obsahuje pouze 7 % tuku a až 48 % cukru. Oproti tomu kakao je velmi tučné, má až 23 % tuku a obsahuje pouhých 5 % cukru. Proto se musí dochucovat cukrem.

Karobový prášek se tedy hojně využívá jako substitut kakaového prášku. Kakau se chutí podobá tak, že v pečivu a cukroví, jej téměř nepoznáte. Čokoláda ze svatojánského chleba je sice trochu jiná, nicméně chutná také dobře. Jen kakao k snídani si z něj neuděláte. Pokud použijete do teplého mléka (nejlépe sojového či jiného obilného) malé množství karobu (1 rovnou čajovou lžičku na šálek), také si pochutnáte, ale vaše známé kakao to nebude.

Velmi populární je například čokoláda z karobu, rozinky v karobu, arašídy v karobu, meruňky v karobu. Ale z karobu se vyrábějí také jiné produkty. Například mouka, sirupy, alkohol a také substituty za kávu a vejce. Vynikající jsou vafle s karobovou náplní.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: