Suroviny známé i neznámé ? artyčoky

Suroviny známé i neznámé ? artyčoky

Artyčoky patří mezi velice zdravou zeleninu. Obsahují látku zvanou cynarin která v lidském organismu chrání játra a celkově omlazuje buňky, pomáhá také na snižování cholesterolu a působí preventivně proti žlučovým kamenům. Dále jsou artyčoky velmi bohaté na vitamíny C a B, karoteny, železo a hořčík. Pro tyto léčivé účinky by měly být artyčoky častým hostem na našich stolech.

Historie artyčoků

Artyčoky pocházejí z Malé Asie či severní Afriky, kde jsou rozšířeny již 2 500 let. Postupně se artyčoky dostávaly do Evropy, a to především do Středomoří. Postupně pak do celé Evropy a v 16. a 17. století se objevují první zmínky o používání artyčoků i u nás, především na panských stolech. Dnes se pěstují především v Itálii, Francii a Řecku, kde je hlavní vegetační období v zimě. U nás není artyčok příliš populární, především kvůli nevědomosti o tom, jak se má s artyčokem správně zacházet.

Charakteristika artyčoků

Artyčokový salát

Artyčok je vytrvalá rostlina, která dorůstá až do výšky 150 centimetrů. Sklízejí se jejich pupence kryté okvětními lístky. Ty mají až velikost pěsti. Je to teplomilná rostlina, které se daří v hluboké půdě s dostatkem živin a vláhy. Podle barvy pupenců se pěstují druhy bílé, zelené a fialové.

Artyčoky se sklízejí od poloviny května až do listopadu, v některých oblastech dokonce dvakrát za sezónu. Pupence je třeba ručně odříznout od stvolu těsně předtím, než rozkvetou, protože potom hořknou. Sezóna je tak dlouhá proto, že pupence na rostlinách dozrávají postupně. Kvalitní artyčok je na stisk pevný a při zmáčknutí křupne. Artyčoky vydrží po odříznutí v chladničce zabalené do fólie až tři týdny.

Artyčoky v kuchyni

Artyčoky můžeme pojídat syrové jako salát, nejlépe s panenským olivovým olejem, zakapané citrónovou šťávou. Výborně chutnají i dušené, grilované, smažené i pečené. Hojně se také nakládají. V zemích původu nejde o nic exkluzívního, ale o docela běžnou zeleninu, srovnatelnou s mrkví v našich končinách.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: