Šoulet

Šoulet

Šoulet je pokrm židovské kuchyně připravený ze směsi zapečeného masa, krup a fazolí s kořením. V jidiš se šoulet vyslovuje čolent. Slovo pochází ze středověkého francouzského chaud-lent čili pomalé ohřívání.

Pokrm se podává o šábesu, který Židé slaví každý týden od pátečního do sobotního večera. Svátek souvisí s lunárním cyklem, ale současně jde o svatý den, kdy ustává veškerá práce. Poněvadž se v tyto dny nesmí pracovat, musí být i pokrmy připraveny předem.

Fazole bývají proto namočeny k nabobtnání již ve čtvrtek, v pátek jsou všechny suroviny (husa nebo kachna, jejichž tuk se rozpustí a promíchá s hrachem a kroupami, k nimž se přidává třeba cibule, česnek, majoránka, pepř nebo bobkový list) vloženy do kameninového nebo železného hrnce. Hrnec je těsně uzavřen poklicí a přenesen k pekaři. Pekař vloží hrnec do své vyhasínající pece (o šábesu se nemá zapalovat oheň, smí jen dohořívat) na chléb. Zde se pokrm pomalu dusí do druhého dne, a tak získá svoji typickou chuť a vůni.

V tradičním podání bývá přílohou těstovinová rýže (strouhání) a "kugel" což je obdoba bramboráku, ale bez česneku.

Náš tip na šoulet

Suroviny: 1 hrnek hrachu, 1 hrnek krup, 3 cibule, 7 stroužků česneku, 1?2 lžíce sádla nebo oleje, majoránka, pepř, sůl

Příprava: Den předem namočený hrách uvaříme, kroupy propláchneme, vysypeme do hrnce s vroucí vodou, osolíme a uvaříme do měkka. Cibuli nakrájíme a osmažíme na sádle nebo na oleji do růžova, česnek prolisujeme. Smícháme uvařený hrách, kroupy, osmaženou cibuli, prolisovaný česnek, přidáme majoránku, osolíme, opepříme, dáme do vymazaného pekáče a v předehřáté troubě zapečeme při 200 °C asi 20 minut.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: