Slámové víno

Slámové víno

Termínem slámové víno je označeno velmi kvalitní víno se specifickým postupem výroby, a tím i netradiční a lahodnou chutí. Vyrábí se z pečlivě vybraných hroznů ? nejlepších a nejvyzrálejších.

Tuto vůni a chuť můžete u slámového vína také najít v celé jejich rozmanité škále.

Odpar na slámě

Výroba slámového vína je zcela specifická a riskantní s nejistým výsledkem, a proto je toto víno celkem vzácné a jen velmi málo vinařů toto riziko možného neúspěchu podstupuje.

Dozrálé hrozny se pečlivě přebírají a v bedničkách transportují na místo k dozrávání, kde se kontrolují, obracejí a vystřihují případné nahnilé bobulky.

Poté se nejméně na 3 měsíce uloží na slámu či rákos nebo jsou zavěšeny ve větraném prostoru. V závěru jsou hrozny podobné rozinkám. Cukernatost moštu je nejméně 27 °NM (stupňů cukernatosti). Jedná se o zcela speciální technologii, kdy je čistou přírodní cestou tzv. odparem ? odstraněna z hroznů voda.

Čas dozrávání představuje pro hrozny největší riziko. Pokud bychom podcenili výběr velmi kvalitních hroznů nebo větrání, hrozí hroznům během dlouhého procesu hniloba.

Lisování

Zcela vysušené a zdravé hrozny se následně pomalu lisují. Pro malé množství suroviny se vše dělá tradičně ručně. Výlisnost u těchto hroznů je cca 15?30 % (průměrná výlisnost u klasického vína je pro srovnání 70?75 %).

Kvašení

Po lisování se víno zakvašuje speciálními kvasinkami a dále se školí. Průběh kvašení u slámových vín je velmi pozvolný (vzhledem vysokému osmotickému tlaku). Při kvašení dochází pouze k částečné přeměně na alkohol a výsledné víno pak vykazuje vysokou extraktivnost, medovou chuť a značný podíl nepokvašeného cukru.

Vhodné odrůdy

Pro výrobu slámového vína je třeba vybírat především hrozny zdravé s cukernatostí vyšší než 21 stupňů. Zvlášť vhodné jsou odrůdy s přirozeně vyšším obsahem kyselin, které harmonizují výsledná vína. Chuťová plnost slámových vín jim dává při archivaci téměř neomezenou životnost.

Hotové víno

Při ochutnání slámového vína zjistíme, že zde nedochází jenom ke koncentraci cukru, ale i ke koncentraci kyselin, aromatických látek a zvýšení bezcukerného extraktu. Velmi typická je pro slámové víno nádherná zlatavě jantarová barva, která zaujme na první pohled, a velká viskozita, ta se projeví po nalití do sklenice. Víno pak krásně slzí a na stěně sklenice vytváří těžké kapičky připomínající (slzy).

Vůně a chuť

Slámová vína mají jemné ovocné aroma, zejména citrusových plodů a tropického ovoce, které je doplněno intenzivními medovými tóny. Vůně slámových vín je často doprovázena jemnou kořenitostí. V chuti je třeba počítat s velmi extraktivní medovou chutí, která je způsobena vysokým obsahem přírodního cukru.

I když cena slámového vína nepatří díky náročné a zdlouhavé přípravě a kvalitním surovinám k nejlevnějším, určitě stojí za to tuto vinařskou lahůdku ochutnat.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: