Sladovit

Sladovit

Dnes si představíme jedno z alternativních sladidel pro ty, kdo z jakýchkoliv důvodů nemohou nebo nechtějí používat běžný cukr. Je to sladidlo naprosto přírodní ? sladovit.

Sladovit není nic jiného než přírodní sladový výtažek z naklíčeného ječmene (sladu). Tento nažloutlý prášek obsahuje vitaminy skupiny B a dále draslík, fosfor a železo. Toto sladidlo se často používá v makrobiotické a vegetariánské kuchyni. Sladit s ním můžeme vše podobně jako s cukrem a medem, ale stejně jako v medu v něm najdeme i určité množství jednoduchých cukrů, proto jej diabetici smějí konzumovat jen omezeně. Dá se sehnat v prodejnách zdravé výživy.

Náš tip: Perníčky

Suroviny: 0,5 kg špaldové nebo žitné mouky, 16 dkg oleje nebo palmového tuku, 1 vejce, anýz, umletý fenykl, 1 lžička skořice, 4?6 větviček badyánu, 2 lžíce sladovitu.

Postup: Rozmixujeme tuk s vejcem a sladinkou a postupně přidáme mouku a koření. Vypracujeme těsto. Pokud je hodně suché, přidáme trochu vody. Těsto předěláme do mikrotenového sáčku a necháme alespoň 2 hodiny v lednici. Potom vyválíme a vykrajujeme různé tvary a pečeme na plechu potřeném olejem.

Náš tip: Ovesné placičky

Suroviny: 150 g ovesných vloček, 250 g jablek, 200 ml sójového mléka, 2 vejce, 2 čajové lžičky sladovitu, 1 čajová lžička citrónové šťávy, olej na vymazání plechu.

Postup: Ovesné vločky namočíme asi na hodinu do vlažného mléka, ve kterém jsme předem rozšlehali žloutky a sladovit, přidáme oloupaná a najemno nastrouhaná jablka, citrónovou šťávu, z bílků ušlehaný sníh a vše zlehka promícháme. Na olejem vymazané pánvi pečeme placičky ve velikosti dlaně.

Náš tip: Burizonová mozaika

Suroviny: 1 dcl oleje, 2 dcl sladovitu, 2 balíčky rozinek, olejnatá semínka a oříšky, 2,5 pytlíků burizonů.

Postup: Zahřejeme olej a přilijeme sladovit. Za stálého míchání vytvoříme pěnu tak, aby došlo ke spojení oleje se sladěnkou, barva zlatohnědá a vůně nasládlá ? pak vypneme oheň. Přimícháme další komponenty v pořadí: nejdříve opláchnuté rozinky, zamícháme a pak postupně přidáme semínka, ořechy a burizony. Vymastíme plech a hmotu rukama namočenýma ve vodě rozprostřeme a upěchujeme. Nakonec zatížíme přes prkýnko. Po vychladnutí nakrájíme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: