Sladkovodní kuchařka

Sladkovodní kuchařka

Hledáte rady pro výběr a nákup ryb, pro jejich přípravu před vařením i pro vaření? Potřebujete vědět, jak rybu usmrtit, vykuchat a zbavit šupin, jak ji naporcovat, jaká příprava jejímu masu svědčí nejvíc a které koření se k němu nejlépe hodí? Chybí vám originální, nápadité, ale přitom rychlé recepty pro vaření z ryb?

A nebo se chcete dozvědět víc o sladkovodních rybách, o dějinách rybníkářství u nás, v neposlední řadě i o tom, jaký vliv má konzumace rybího masa na lidské zdraví?

Vše pro příznivce rybích pokrmů i rybáře

Autor Milan Palička se rozhodl široké veřejnosti zpřístupnit nejen své osvědčené rodinné recepty a speciality svých přátel, ale i spoustu užitečných informací, rad a tipů. Jeho Sladkovodní kuchařka je věnována nejen rybářům a jejich rodinám a dalším příznivcům rybích pokrmů, ale i všem, kteří rádi chutně i zdravě vaří, kteří se snaží zařazovat do jídelníčku zdravé potraviny nebo chtějí zhubnout. Prostě a jednoduše všem, kdo si chtějí pochutnat na nápaditě upravené rybě.

Úvodní část obsahuje všechny informace, které pro přípravu ryb budete potřebovat – rady pro výběr a nákup ryb, pro jejich přípravu před vařením i pro vaření. Potřebujete vědět, jak rybu usmrtit, vykuchat a zbavit šupin, jak ji naporcovat, jaká příprava jejímu masu svědčí nejvíc a které koření se k němu nejlépe hodí? Stačí před vařením zalistovat v úvodní části knihy a vše se dozvíte.

Sladkovodní kuchařka

Více než 250 receptů

V receptové části knihy je více než 250 receptů na předkrmy a pomazánky, u nás zcela opomíjené rybí polévky, na saláty s rybím masem a také návody na marinování, nakládání i uzení ryb. Hlavní receptovou částí jsou hlavní jídla ze všech druhů ryb – od amura po úhoře, přičemž největší část zabírá samozřejmě oblíbený kapr. Najdete recepty na úpravu všech průmyslově chovaných ryb, které můžete koupit v českých super-marketech, i méně dostupných ryb a rybiček, které rybáři vytáhnou z vody a jejich manželky si potom s jejich úpravou nevědí rady. Těm, kteří se obávají kostiček, autor doporučuje ryby bez kostí, např. pangasia, který je pro jemnou chuť a žádné kosti ideálním doplňkem dětského jídelníčku.

Recepty jsou doplněny celostránkovými fotografiemi hotových jídel a ilustračními fotografiemi s rybářskými motivy. U všech receptů je uvedena jejich energetická hodnota a obsah cholesterolu. Kuchařka se díky tomu hodí i pro hubnoucí.

A pro rybáře a všechny, kdo se o ryby, rybníkářství i rybaření zajímají, je kniha doplněna i kapitolami o sladkovodních rybách, o dějinách rybníkářství u nás, v neposlední řadě i o tom, jaký vliv má konzumace rybího masa na lidské zdraví.

Oficiálně bude kniha představena v květnu na pražském Knižním veletrhu, kde by měla dne 17. 5. od 12.30 do 13.30 hodin proběhnout autogramiáda a ochutnávka na místě připravovaného pokrmu.

Knihu si můžete zakoupit zde.

Rybí krokety

Rybí krokety

4 porce, 3890 kcal, 1630 kJ, chol. 222 mg

Suroviny: 500 g vařeného rybího masa, 2 střední vařené brambory, 100 g změklého másla, 2 vejce, 1 lžička sekané petrželky, strouhanka, sůl

Postup: Rybí maso umeleme, smícháme s nastrouhanými bramborami a změklým máslem. Přidáme vejce, petrželku a ochutíme solí. Promícháme a hustotu směsi případně upravíme přidáním trochy strouhanky. Z rybí směsi tvoříme malé kuličky, které obalíme ve strouhance a smažíme na másle do růžova.

Amur v provensálském těstíčku

Amur v provensálském těstíčku

4 porce, 500 kcal, 2090 kJ, chol. 210 mg

Suroviny: 800 g amura, citrónová šťáva, 3 stroužky česneku, 2 vejce, pivo, provensálské koření, hladká mouka, olej, sůl, pepř

Očištěnou rybu nakrájíme na porce, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, potřeme rozetřeným česnekem a necháme 30 minut odležet. Mezitím si připravíme hustší těstíčko z vajec, trochy piva, provensálského koření a mouky. Jednotlivé porce ryby namáčíme do těstíčka a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: