Skořice

Skořice

Toto koření patří k nejstarším na světě a bylo známo již 5000 let př.n.l. Zmiňuje se o něm např. ve své knize o rostlinách v roce 2800 př.n.l. císař Šen-nung. V hieroglyfech z Horního Egypta se uvádí jako přísada do kadidla. Skořice také patřila mezi koření, která darovala Šalamounovi královna ze Sábi.

Skořice byla známa také v antice. Používala se jako koření při kultovních obřadech. Byla oblíbeným prostředkem na hojení ran, protože má výrazné antimikrobiální účinky. Starověk a středověk se zmiňuje o skořici čínské, která se dovážela z Číny a Indie. Od 16. století nastupuje dovoz z Cejlonu.

V ranném středověku se využívala při nachlazení, teplotě, trávicích obtížích a poruchách menstruace. Teprve v pozdním středověku začala být známa jako koření. Oblíbenost skořice jako koření na začátku novověku vytlačila její léčebné vlastnosti z povědomí lidí.

Skořicovník

Skořicovník je statný strom, který dorůstá do výšky i více než 10 metrů. Původně to byly plané stromy, které se nyní pěstují především na Cejlonu, v Číně, na Jávě a v dalších tropických oblastech.

Nejznámější jsou 2 druhy skořicovníků ? skořicovník cejlonský (Cinnamomum zeylanicum) a skořicovník čínský (Cinnamomum cassia). Skořicovník cejlonský je považován za kvalitnější, kůra vytváří charakteristické svitky. Čínský skořicovník je hrubší, kůra má červenější barvu a nevytváří trubky.

Skořice je sušená vnitřní kůra větví, může se však sbírat už ve třetím roce. Kůra skořicovníku je bohatá především na silice, které mu propůjčují charakteristickou vůni. Nejkvalitnější poskytují stromy osmileté, anebo starší. Skořice je pokládána za jeden z nejdůležitějších léků indické ayurvédy a tradiční čínské medicíny.

Léčivé účinky skořice

Skořice podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak a zlepšuje trávení. Zažívací trakt zahřívá a stimuluje, uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti a nadýmání. Díky dezinfekčním a antibiotickým účinkům ji lze použít i jako prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce. Příznivě ovlivňuje metabolismus tuků a cukrů, což je výhodné u pacientů s cukrovkou.

Užití skořice v kuchyni

Skořice je vysoce aromatická, chutná jemně, nasládle a současně hořce. Použití skořice je velmi univerzální. Koření se jí sladké i slané pokrmy.

Používá se do pečiva, koláčů, čokoládových nápojů, ovocných šťáv, svařeného vína, čaje a medu. V orientální kuchyni se přidává do masitých i rybích pokrmů.

Náš tip: Cibulky v karamelu se skořicí

Suroviny: 500 g malých cibulek, 60 g třtinového cukru, 250 ml červeného vína, 50 ml červeného vinného octa, 2 lžičky protlaku, skořice, cayenský pepř, olivový olej, sůl

Postup: Oloupanou cibulku orestujeme na oleji, osolíme, přidáme hnědý cukr a necháme zkaramelizovat. Poté nalijeme do pánve směs vína, octa a protlaku. Okořeníme skořicí a cayenským pepřem a dusíme 10 minut. Cibulky vyjmeme a šťávu necháme svařit do zhoustnutí. Cibulky opět vložíme do pánve, prohřejeme, dochutíme a můžeme podávat.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: