Silvestrovské recepty

Silvestrovské recepty

Další dávka tématických receptů se týká Silvestru, který už klepe na dveře. Chcete obohatit občerstvení na vašem stole něčím novým, a překvapit tak své přátele? Račte si vybrat.

Špekové rohlíčky

Suroviny: 25 dkg polohrubé mouky, 12 dkg tuku, 1 vejce, 6 lžic mléka, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli

Příprava: Mouku prosijeme s práškem do pečiva, osolíme a s ostatními surovinami vypracujeme těsto. Tence vyválíme, podle dezertního talířku vykrajujeme kola. Každé kolo rozdělíme na 8 dílků jako dort. Na každý z dílů položíme plátek anglické slaniny a stáčíme ke špičce. Klademe na lehce vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme podle chuti (sůl, sezamové semínko, mák, kmín). Upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

Silvestrovské jednohubky

Suroviny: Chléb nakrájený na obdélníčky (případně plátky rohlíků), vařená vejce, kaviár, čerstvá pažitka, jemný olivový olej.

Příprava: Připravené kousky chleba natřeme olivovým olejem, přehneme na půl, navrch přidáme ¼ uvařeného vajíčka, lžičku černého kaviáru a zachytíme párátkem. Nakonec ozdobíme čerstvou pažitkou.

Horké chlebíčky se sýrovým krémem

Suroviny: 30 g tuku, 2 lžíce mouky, špetka soli, 1/4 l mléka, 50 g sýra, vejce, bílá veka, máslo na potření.

Příprava: Z tuku a mouky usmažíme bledou jíšku a za stálého míchání přilijeme mléko. Mícháme, až se kašička ještě několik minut povaří. Pak postavíme kastrolek s kašičkou nad hrnec s vroucí vodou a přisypeme do ní strouhaný sýr. Mícháme, až se sýr roztaví, přilijeme rozšlehané vajíčko a mícháme do zhoustnutí. Veku pokrájíme na tenké krajíčky, a zatímco vaříme krém, dáme je do trouby osušit. Osušené potřeme tence máslem, pak krémem a horké podáváme.

Hermelínové jednohubky

Suroviny: česnek, hermelín, tavený sýr.

Příprava: Hermelín rozřízneme na tři díly ? prostřední díl našleháme s měkkým sýrem. Přidáme česnek, vložíme zpět do zbývajících částí hermelínu doprostřed, zabalíme do alobalu, dáme chladit do lednice. Krájíme na trojúhelníky. Vynikající lahůdka k vínu.

Pražené sýrové kuličky

Suroviny: 300 g uzeného sýra, 60 g hladké mouky, 200?300 ml mléka, 50 g másla, 4 žloutky, mleté černé koření, majoránka, mletý kmín, vegeta, sůl, hladká mouka na obalení, 1 vejce, strouhanka, olej.

Příprava: Na másle opražíme hladkou mouku dozlatova, zalijeme mlékem a připravíme hustější zápražku, kterou ochutíme kořením, majoránkou, kmínem, vegetou a solí. Ještě do horké směsi přimícháme postrouhaný sýr, odstavíme z ohně a přidáme žloutky. Všechno dobře promícháme a necháme vychladnout. Ze vzniklé masy vytvarujeme libovolně velké kuličky, které postupně obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci, strouhance a vypražíme dozlatova.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: