Sezam

Sezam

Sezam (Sesamum Indicum) je tropická jednoletá bylina pěstovaná pro svá olejnatá semínka. Dosahuje do výšky 80 až 200 cm a je porostlá jemnými chloupky. Kvete bíle až růžově. Plody obsahující malá, žlutohnědá, 2 mm dlouhá semínka, která jsou velmi podobná lněným semínkům. Sezamová semínka nebývají vždy pouze bílá, vyskytují se také hnědá a černá.

Dnes se pěstuje téměř ve všech teplých oblastech po celém světě. Nejvíce je pěstován zejména v Indii, Číně, Súdánu, Barmě a Mexiku.

Složení

Sezam

Obsahuje 85 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů bohatých na bílkoviny, 16 % sacharidů a 9% vlákniny. Z minerálů obsahuje hlavně fosfor, draslík a hořčík, dále vápník, železo, měď, mangan. Z vitamínů B1, B2, B3 a karoteny.

Lepší je konzumovat přírodní – neloupaný sezam, protože obsah minerálů a vitaminů se snižuje odstraněním povrchové slupky semínka.

Sezam

Čím prospívá

  • Velmi vysoký obsah organického vápníku, hořčíku a fosforu je prospěšný k prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin kostí, chrupavek, páteře a zubů.
  • Vysoký obsah vitaminu B1 a B3, hořčíku, fosforu je prospěšný na nervy.
  • Je vhodný pro sportovce, studující i těžce pracující.
  • Je nepostradatelný spolu se slunečnicí při léčbě nemocech srdce a cévního oběhu.
  • Zvyšuje imunitu a zlepšuje látkovou přeměnu.
  • Je prospěšný pro těhotné a kojící ženy.
  • Pro vysoký obsah železa je vhodný pro ženy a při chudokrevnosti.
  • Pro svůj vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a hořčíku je vhodným dietním doplňkem u nemocí srdce a cév.
  • Vysoký obsah zinku zlepšuje imunitu a metabolismus.
  • Vysoký obsah karotenů s hořčíkem, vápníkem a zinkem jsou lékem na nemoci očí, vlasů, kůže, sliznic a nehtů.
  • Další vlastností sezamu je "zvlhčující efekt. Znamená to, že je ho možné úspěšně použít v prevenci a léčbě zácpy způsobené suchostí a horkostí v tlustém střevě a také při léčbě suchého kašle.
  • Sezamové mléko může nahradit mléko kravské u lidí s nesnášenlivostí laktózy.
  • Ženám v menopauze zmírňuje nepříjemné příznaky typu návalů a pocení, ženám v plodném věku zvyšuje plodnost.
  • Pro vegetariány může být stejně jako jiná semena dobrou náhradou masa.

Sezamová semínka v kuchyni

Sezam

Nejčastěji můžeme semínka nalézt na pečivu, ale lze je používat jako přídavek v podstatě kamkoliv. Pro jejich příjemnou ořechovou či makovou pikantní chuť se hodí jak do sladkých tak i do slaných jídel. Kromě pečiva jím můžeme posypat pizzu, saláty, omelety či pomazánky, přidat ho do kaší a müsli směsí i do marinády na maso.

V některých zemích, zejména v jižní Evropě, je oblíbené sezamové máslo či sezamová pasta tahini. A také chalva, velmi sladká pochoutka známá zejména v arabských zemích je právě ze sezamu.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: