Sapodilla

Sapodilla

Sapodilla je další z netradičních druhů ovoce, který si podrobněji představíme. V Evropě se s tímto ovocem téměř nesetkáme jinak než na pultech obchodů, pěstuje se totiž téměř výhradně v tropických oblastech.

Rostlina

Sapodilla (Manilkara zapota) je stálezelený vytrvalý tropický strom z čeledi zapotovitých. Na otevřeném prostranství dorůstá do 18 m, v lese osahuje výšky dokonce až 30 metrů. Jeho růst je pomalý, ale je statný a dobře odolává větru. Má lesklé ozdobné listy, které jsou dlouhé až 12 cm dlouhé a široké až 4 cm. Květy jsou malé, mají 3 hnědé vnější a 3 světle zelené vnitřní kališní lístky a 6 tyčinek. Vyrůstají na štíhlých stopkách. Tvarem připomínají zvon.

Historie

Sapodilla pochází z jižního Mexika a některé odrůdy i ze střední Ameriky. V dobách kolonistů, byla rostlina převezena na Filipíny a dále se rozšířila v tropickém pásmu celého světa. Nejvíce se pěstuje v Indii, dále v Mexiku, na Srí Lance, Filipínách, v Palestině, jižní a střední Americe.

Konzumace

Sapodilla můžeme jíst (bez slupky) jako dezert, ideálně se na to hodí. Plody se rozpůlí a dužina se vyjídá lžící. Pokud si chceme obzvlášť pochutnat, dáme ji na nějakou dobu zchladit. Můžeme ji také použít jako cukrářský polotovar. Proceděná dužina smíchaná s pomerančovou šťávou může být polevou na moučníky. Rozmačkaná dužina může být také náplní palačinek. V některých asijských zemích jsou běžné i pro nás netradiční úpravy sapodilly. V Indonésii je zvykem ji smažit, v Malajsii zase dusit.

Něco navíc

  • Významný vedlejší produkt ze stromu sapodilly je gumový latex nazývaný chicle. Obsahuje totiž 15 % gumy a 38 % pryskyřice. Po mnoho let byl používán jako hlavní přísada do žvýkaček.
  • Slovo sapodilla (tzapacuahuitl) ? árbol de zapote ? dokonce přešlo z mexického jazyka do některých jazyků evropských. Podle něj totiž Aztékové říkali Zapotékům.

Náš tip: Sapodila krém

Suroviny: 2 malé plody sapodily, 1 balení vanilkového cukru, 4 plátky želatiny, 250 g nízkotučného tvarohu.

Postup: Namočíme želatinu na 10 minut do studené vody. Sapodillu oloupeme, vypeckujeme a rozmačkáme na kaši. Želatinu rovněž rozmačkáme a vložíme do hrnce s vanilkovým cukrem. Ohřejeme a mícháme dohladka. Přidáme rozmačkanou kaši ze sapodilly. Lehce našleháme tvaroh

a přimícháme ostatní suroviny. Krém libovolně ozdobíme, například drobným ovocem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: