Salátové zálivky

Salátové zálivky

Saláty patří mezi oblíbená jídla všech, kteří vyznávají zdravý životní styl. Jsou to jídla lehká, málo kalorická, obsahují velké množství vitaminů i minerálů. Jejich chuť můžeme velmi ovlivnit zálivkou.

Salátové zálivky jsou velmi rozmanité a záleží na vkusu a chuti každého z nás, které dá přednost. Některé jsou velmi jemné, a nechají tak vyniknout chuti zeleniny. Jiné dokážou zvýraznit určitou chuť a salát vhodně doplnit. A samozřejmě nechybějí ani pikantní zálivky s ostrou, kořeněnou chutí.

My vám dnes přinášíme sbírku receptů na salátové zálivky, z níž by si měl vybrat opravdu každý.

Základní salátová zálivka

Suroviny: 2 dl vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru, 1/2 lžičky soli

Postup: Do vody dáme cukr a sůl a mícháme do rozpuštění. Přidáme ocet, citrónovou šťávu a dobře promícháme. Dosladíme a okyselíme podle chuti každého.

Italská salátová zálivka s amarantem

Suroviny: 15 g amarantového zrna, 125 ml vody, vinný ocet, sójová omáčka, česnek, sladká paprika, sůl, bazalka.

Postup: Amarantové zrno dáme vařit do osolené vody asi na 20 minut. Vznikne hustá masa, kterou necháme zchladit a propasírujeme přes síto. Přidáme zbytek ingrediencí a podáváme chlazené.

Salátová zálivka Vinagrette

Suroviny: 3 lžíce vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce moučkového cukru, 1/2 lžičky soli.

Postup: Suroviny smícháme a zalijeme salát. Můžeme obměnit česnekem, hořčicí, pažitkou, koprem apod.

Salátová zálivka z mléka nebo smetany

Suroviny: Hrnek kyselé smetany nebo také mléka, 1 lžíce oleje, kostka nebo dvě kostky, půl lžičky soli, citrónová šťáva nebo ocet.

Postup: V mléce velmi pečlivě rozmícháme cukr a sůl až vznikne omáčka, kterou podle vlastní chuti přikyselíme a poté můžeme lít na salát. Místo mléka můžeme také použít i podmáslí, kysanou smetanu anebo obyčejný neochucený kyselý bílý jogurt.

Kanadská malinová salátová zálivka

Suroviny: 1/4 hrnku malin, čerstvých nebo zmražených, 1/2 hrnku bílého octu, 1 lžíce tekutého medu, sůl a pepř, 1 lžíce posekaných bylinek (pažitky, petrželky a tymiánu), 1/2 hrnku jemného rostlinného oleje, 3 hrnky natrhaných lístků salátu, 4 lžíce na sucho opražených piniových semínek, nebo vlašských ořechů, 1/2 hrnku měkkého kozího sýru.

Postup: Našleháme dohromady rozmělněné maliny s octem, medem, olejem a bylinkami. Ochutíme solí a pepřem. V míse smícháme salátové listí, zalijeme ho zálivkou a posypeme semínky a rozdrobeným sýrem.

Zálivka z lučiny

Suroviny: 100 g sýra Lučina, 120 g smetany, 1 lžíce sekané.

Příprava: Lučinu prošleháme se smetanou, přidáme jemně sekanou pažitku nebo petrželku, lžíci vinného octa, sůl, pepř, vše promícháme.

Salátová zálivka Caesar

Suroviny: 2 stroužky českého česneku, nahrubo nasekané, 3 filátka z ančoviček, 50 g nahrubo nasekaného parmazánu, lžíci Dijonské hořčice, lžíci Worchestru, 1 velké vejce, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíci červeného vinného octa, 2 dcl panenského olivového oleje (extra virgin), 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky černého pepře.

Postup: Všechno kromě oleje, octu a citrónové šťávy nasypeme do mixéru a rozmixujeme na hladkou pastu. Mixujeme dál a postupně doléváme olej, ocet a citrónovou šťávu. Vznikne krásně hladká krémová omáčka, ve které obalíme listy římského salátu. Po mixování dosolíme.

Salátová zálivka dijon

Suroviny: 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce čerstvé citronové šťávy, 3/4 lžičky francouzské hořčice, 1/4 lžičky zeleninového koření, čerstvě mletý pepř, 1/2 lžičky soli

Příprava: Olej, citronovou šťávu a hořčici ušleháme v míse do pěny. Přidáme sůl, podle chuti také koření. Zálivku nalijeme na salát, opepříme a dobře promícháme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: