Rýže ? známá i neznámá potravina

Rýže ? známá i neznámá potravina

Rýže je druh traviny nebo obilniny podobně jako pšenice, proso nebo ječmen. Tyto rostliny poskytují lidem, kteří jedí jejich semena, vysoký příjem uhlohydrátů, ze kterých naše tělo získává energii.

Historie rýže

Rýže se pravděpodobně začala pěstovat na území dnešního Thajska a to již okolo 4000 let před naším letopočtem. Odtud se pěstování rýže naučili i obyvatelé Číny a Indie. Do západní Asie a Řecka přivezli rýži vojska Alexandra Velikého v době okolo 300 let před naším letopočtem. Za dob Římského impéria se pak rýže pěstovala okolo celého Středozemního moře, v jižní Evropě, jižní Africe a v Egyptě. Výnosy těchto rýžových plantáží však nikdy nebyly tak vysoké, jako na plantážích v Číně nebo Indii.

Klasická rýžová pole, jak je dnes známe, vymysleli v Číně. Uměle vyrobené vodní nádrže jsou zavlažovány mnohdy unikátním zavlažovacím systémem. Voda při pěstování rýže je tak využívána ze 100 procent a navíc působí jako pesticid, protože nedovoluje růst plevele v těsné blízkosti rostlinek rýže, a proto jsou rostliny rýže silné a zdravé.

Čím rýže prospívá

  • dobrý zdroj škrobu
  • sacharidy bez lepku vhodné pro nemocné celiakií
  • pomáhá udržovat krevní cukr
  • rýžové otruby pomáhají snižovat riziko rakoviny tlustého střeva

Druhy rýže

Rýže se klasifikuje podle velikosti. Jsou druhy se zrny krátkými a dlouhými, rýže natural a rýže předvařená. Mezi nejpopulárnější druhy rýže patří rýže dlouhozrnná. Má jemnou chuť a je vymílaná, aby se odstranily zevní slupky. Hnědá dlouhozrnná rýže má výraznější chuť a po minimálním vymílání jí zůstává určitá vrstva otrub. Obsahuje proto víc vitaminů, minerálů a vlákniny než rýže bílá, a je proto hodnotnější.

Basmati

Basmati je dlouhozrnná rýže s velice výraznou vůní. Používá se v typických indických jídlech.

Arborio

Kulatozmná rýže, která hojně vstřebává vodu a vytváří po uvaření krémovitou hmotu. Užívá se k přípravě italského rizota.

Jasmínová

Jasmínová rýže je velice podobná rýži basmati, ale má velice lepivou strukturu. Tato voňavá rýže se používá nejčastěji v čínské kuchyni.

Rýže divoká ? planá

Není to ve skutečnosti pravá rýže, ale semena severoamerické vodní trávy. Zrna jsou dlouhá, štíhlá a tmavá. Jsou bohatá na komplex vitaminů B (s výjimkou vitaminu Bl2). Planá rýže se často užívá do salátů ve směsi s rýží basmati.

Bhútánská rudá rýže

Starověká krátkozrnná rýže pěstovaná ve vysoké nadmořské výšce v himalájském pohoří na území Bhútánu. Tato rýže má příjemnou ořechovou vůni, jemnou texturu a červenohnědou barvu.

Rýže Carnaroli

Krátkozrnná je bílá, baculatá a při vaření ještě více zbuclatí. Podobně jako Arborio dobře vstřebává vodu a je tedy vhodná pro přípravu rizot.

Zajímavost

V některých orientálních kulturách je rýže symbolem plodnosti. V tom je asi také původ široce rozšířeného zvyku házet rýži na novomanžele.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: