Růžičková kapusta

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta (Brassica oleracea, var. gemmifera) vytváří na košťálu vysokém 70?120 cm miniaturní hlávky ? růžičky. Patří mezi odolné zimní zeleniny. Nevadí jí studené podnebí, je velmi otužilá a dává vysokou úrodu. Snáší mráz až do cca ?15 °C. Z tohoto důvodu byla v minulosti hodně ceněna jako zdroj vitaminu C v zimě.

Odrůdy

Odrůdy růžičkové kapusty jsou rozdělovány na rané, pozdnější a velmi pozdní.

Rané odrůdy sklízíme od začátku do přelomu podzimu, mají nižší stonky a rostou rychleji než pozdní odrůdy.

Pozdnější odrůdy sklízíme od poloviny podzimu do poloviny zimy, jsou vyšší a dávají větší úrodu.

Velmi pozdní odrůdy sklízíme od poloviny zimy do jara příštího roku, jsou také vyšší a dávají větší úrodu než rané odrůdy.

Obsahové látky

Kromě vitaminu C je bohatá na B1 ? tiamin, kyselinu listovou, draslík a spoustu vlákniny. Růžičková kapusta obsahuje nejvíce sirných látek ze všech druhů, proto také bývá nejvíce opovrhována.

Čím prospívá

  • Je důležitá pro mentální svěžest, soustředění, odolnost prosti stresu i pro naši fyzickou výkonnost.
  • Podporuje vylučování vody z organismu a tím napomáhá detoxikaci a odplavování odpadních látek z těla.
  • Její konzumace se doporučuje při chorobách štítné žlázy a látkové výměny.
  • Posiluje imunitní systém, krvetvorbu a růst buněk.
  • Zvyšuje pevnost tkání, působí na zdraví pleti a vlasů.

Růžičková kapusta v kuchyni

Nákup kapustiček

Kapustičky by měly mít jasně zelené a na dotek pevné hlavičky. Vyvarujeme se koupi kapustiček, na kterých objevíme žluté skvrny. Existují však i červené až fialové kapustičky, u těch se při výběru řídíme navíc pevně sevřenými lístky.

Příprava v kuchyni

Růžičkovou kapustu vaříme ve vroucí vodě nebo páře velmi rychle, pouze nezbytně dlouhou dobu, aby nedošlo k rozvaření, a také abychom nezničili tolik citlivý tiamin. K vaření postačí jen pár minut, někdy dokonce jen spaření horkou a osolenou vodou, pokud jsou růžičky malé a čerstvé.

Před vařením každou kapustičku omyjeme a zespodu lehce nakrojíme do kříže, aby se provařily i ve středu a na úpravu potřebovaly kratší dobu.

Po uvaření můžeme kapustičky pouze přelít bylinkovou nebo sýrovou omáčkou, dresinkem, posypeme nastrouhaným sýrem nebo je společně s dalšími surovinami zapečeme. Dají se vmíchat do polévky, smažit samotné na másle nebo obalené v klasickém trojobalu či v těstíčku. Často se přidávají k rýži a masovým pokrmům jako teplá příloha. Růžičkovou kapustu můžeme i promíchat s jinou zeleninovou směsí (karotkou, hráškem, mrkví apod.) a podávat.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: