Rozinky

Rozinky

Rozinky jsou sušené bobule révy vinné, Vitis vinifera. Je to nejznámnější a nejrozšířenější sušené ovoce, se kterým se od pradávna setkáváme.

Sušením na slunci se získávají tmavohnědé až černé rozinky. Světle až středně hnědé rozinky se získají sušením ve speciálním sušícím tunelu. Následným opracováním oxidem siřičitým se u rozinek sušených v tunelu docílí zlaté až jasně žluté barvy. V závislosti na použité výchozí odrůdě jsou pak rozinky s jádry nebo bez jader. Rozinky jsou velmi sladké díky velké koncentraci cukrů. Pokud se rozinky skladují delší dobu, tak cukr uvnitř krystalizuje, což však nesnižuje kvalitu, krystalky se dají rozpustit krátkým ponořením rozinek do nějaké tekutiny (alkohol, ovocná šťáva, mléko či horká voda). Sušené hrozny bychom vždy měli omýt nebo spařit, abychom je zbavili síření nebo oleje, kterými jsou bobule ošetřovány.

Nejvýznamnějšími pěstiteli rozinek jsou USA, Chile, Argentina, Mexiko, Řecko, Turecko a Írán. K nám se nejčastěji dováží z řeckého Peloponésu nebo Kréty.

České slovo rozinka pochází z němčiny Rosine, kam přešlo z francouzského raisin, což znamená (suchý) hrozen. Původ je v latinském racēmus, což znamená zrno, hrozen.

Rozinky, korintky, sultánky

Na trhu existují tři typy sušených hroznů: rozinky, korintky a sultánky.

Rozinky jsou sušené hrozny z Kalifornie nebo Středního východu. Mají lehce navinulou chuť a přidávají se hlavně do sladkých jídel, vánoček a müsli.

Korintky se získávají sušením na slunci z malých bezsemenných hroznů černé barvy, které mají menší obsah cukru. Původ mají v řeckém Korintu. Jsou vhodné především do pečiva.

Sultánky se suší z velkých bez semenných odrůd jsou větší a výjimečně sladké.

Obsah živin

Rozinky obsahují asi 60% cukru, z toho polovinu tvoří glukóza a polovinu fruktóza. Taktéž obsahují velké množství antioxidantů a v tomto ohledu se dají porovnat se sušenými švestkami a meruňkami.

Rozinky v kuchyni

Mohou se jíst syrové nebo se používají při pečení do bábovek, mazanců, buchet, vánoček a jiných moučníků. Dávají se do různých sladkých nádivek ale i slaných - třeba k drůbeži. Používají se k vaření - např. do některých omáček. Kromě toho ale můžeme najít rozinky ve sladkých nákypech. Indové "připravují" rozinky v kombinaci s rýží a kari kořením.

Náš tip: Jablkový chlebíček

Suroviny: 125 g másla, 60 g cukru, 2 žloutky, 250 g strouhaných jablek, 100 g rozinek, 100 g nahrubo sekaných ořechů, 1 lžička perníkového koření, 150 g hladké mouky, 10 g kypřícího prášku, 3 bílky na sníh.

Postup: Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Vmícháme jablka, rozinky, ořechy, perníkové koření, mouku promíchanou s kypřícím práškem. Nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a velmi zvolna upečeme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: