Ricotta

Ricotta

Italský sýr podobný českému tvarohu, je však jemnější a není kyselý. Je to měkký, suchý sýr, trochu nasládlý s výraznou mléčnou chutí. Je lehce roztíratelný, vyrábí se z pasterované, sladké syrovátky.

Jeho jméno Ricotta doslova znamená ? znovu vařený podle procesu jeho produkce. Zbytky syrovátky při výrobě jiných sýrů se znovu zahřívají a nakonec se k nim přidává trochu čerstvého mléka. Výsledkem je měkký, bílý tvaroh s obsahem tuku menším, než 20%.

Čím prospívá

Obsahuje hodně vápníku, fosforu a vitaminu A a B2. Riccota neuvolňuje během skladování syrovátku jako tvaroh, a proto se v průběhu doby její chuť nemění. Má nízký obsah tuku, obsahuje jednoduché bílkoviny a je lehce stravitelná. Pro tyto své vlastnosti je vhodná pro všechny věkové kategorie, od kojenců až po staré lidi, nemocné a diabetiky.

Ricotta v kuchyni

Čerstvá Ricotta je určena pro rychlou spotřebu, protože se brzy kazí. Zcela nahradí tvaroh při jakékoliv kuchyňské úpravě. Používá se pro přípravu moučníků, dezertů a různých slaných i sladkých pomazánek. Široké uplatnění má v pekařství při výrobě náplní do sladkého bílého pečiva. Chutná velmi dobře i samotná. S trochou marmelády je dobrá jako svačina pro malé děti.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: