Reveň (rebarbora)

Reveň (rebarbora)

Tato zelenina přišla do Evropy od Barbarů, z Mongolska, Číny a Zabajkalí. Již před více než třemi tisíci lety se v Číně užívala jako lék a potravina. Především Arabové ji rozšířili do celého světa. V Evropě ji nejdříve začali využívat Němci a Angličané, od 18. století je rozšířila už všude.

Reveň má velké listy, ze kterých používáme pouze zdužnatělé řapíky zelené, růžové až červené barvy. Rebarbora raší celkem brzy, takže můžeme odlamovat řapíky postupně. Koncem června a začátkem července se zvyšuje obsah kyseliny šťavelové. Právě kvůli této kyselině se doporučuje konzumace rebarbory s dostatečným přísunem mléčných výrobků.

Čím prospívá

Reveň má velký obsah jablečné a citronové kyseliny, zato malý obsah vitaminu C. Nejširší zastoupení má draslík a vápník - látky nezbytnou pro stavbu kostí, o něco méně hořčík a fosfor. Najdeme v ní provitamin A, vitamíny B, niacin, protisklerotické flavonoidy.

Účinně ničí škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu, je močopudná. Není ovšem vhodná pro nemocné žlučníkovými a močovými kameny. Díky zmíněným látkám účinně pomáhá při ochablosti a zácpě, zbavuje tělo škodlivin, posiluje svaly, kosti, nervy, pokožku a vlasy, aktivuje energii buněk a je dobrým pomocníkem při boji s nadváhou, neboť na sebe váže tukové látky.

Konzumace

Je to zelenina používaná jako ovoce. Připravují se z ní moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny, koláče. Pozor ale, při vaření nepoužíváme hliníkové nádobí, protože kov z něj reaguje s kyselinou šťavelovou a ostatními složkami šťávy. Syrová a vařená reveň se dobře zmrazuje. Řapíky však nikdy nejíme syrové a neloupané. Navíc bychom reveňové pokrmy neměli konzumovat častěji než dvakrát týdně. Větší množství této zeleniny může podráždit střeva.

Náš tip: Reveňové řezy

Suroviny: Těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 6 lžic oleje, 1,5 dcl mléka, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilinový cukr

Náplň: nakrájená reveň (možno přidat i strouhaná nebo krájená jablka)

Zálivka: 2 vejce, 2 vanilkové cukry, 100 g Hery

Příprava: Nejdříve ušleháme vejce s cukrem, přidáme olej a postupně zašleháme mouku s práškem do pečiva a mléko. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe nakrájenou revení a zalijeme rozpuštěnou zchladlou Herou, rozšlehanou s vejci a cukrem. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut dozlatova.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: