Rambutan

Rambutan

Rambutan (Nephelium lappaceum) pochází z Jihovýchodní Asie. Zde se nejvíce pěstuje ve vrchovinách v Thajsku, Malajsii a Indonésii. Rambutan je stálezelený, asi 15 metrů vysoký strom. Blízký příbuzný Liči a Longanu.

Plody velikosti vlašského ořechu jsou po celém povrchu pokryté hustými měkkými ostny. Barva je oranžová až tmavě červená. V každém plodu se nachází jedno velké semeno, obalené sladkou dužninou. Semena jsou hnědá, žilkovaná a podobají se čerstvým mandlím.

Čím prospívá

Rambutan tvoří z 80% voda. Dále obsahuje spíše zanedbatelné množství živin, z nichž stojí za zmínku pouze vitamín C, jehož je ve 100 g ovoce- 30 mg. Z medicínského hlediska se věří v schopnost rambutanu mírnit průjem, bolesti hlavy.

Rambutan v kuchyni

Plod se dá dobře rozkrojit, vyloupnout a vypeckovat. Konzumuje se pouze dužnina. Dužnina je sladká, jemná, chuťově podobná Liči. Kunzumuje se čerstvý a dobře vychlazený jako stolní ovoce, také se používá do kompotů a džemů nebo se přidává do různých ovocných salátů krémů a pěn. Z rambutanu lze připravovat moučníky, rýžové pudinky, lehké knedlíčky z tvarohového těsta sypané mletými ořechy apod.

Ke konzumentům by se tato exotická pochoutka měla dostat do 3 dnů po sklizni, zabalí-li se do ochranné atmosféry, vydrží v chladu zhruba dva týdny, a není tudíž problém s transportem do vzdálenějších končin.

Naše tipy:

Krupicový nákyp s rambutanem

Suroviny: 4 vejce, 140 g cukru, 60 g strouhaných ořechů, 140 g jemné krupice, tuk a mouka na formu, 8-12rambutanů, ovocná šťáva.

Příprava: Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme strouhané ořechy a lehce vmícháme prosetou krupici. Těsto naplníme do tukem vytřené a moukou vysypané formy a pokryjeme půlkami oloupaných rambutanů. Zvolna pečeme do zlatova, asi 30-35 minut.

Jednotlivé porce nákypu podléváme na talířku některou z pikantních ovocných šťáv.

Křehké košíčky s rambutanovým krémem

Suroviny: 200 g hladké mouky, 40 g ovesných vloček, 100 g tuku, 1 vejce, bílý jogurt, 50 g moučkového cukru, tuk na vymazání, cukr, rambutan

Příprava: Ovesné vločky opražíme na pánvi s cukrem dozlatova. Potom je mírně rozdrtíme a přidáme k proseté mouce spolu s tukem a vejcem. Vypracujeme těsto, které nechte asi 30 minut odpočinout. Nakrájíme stejně velké kousky, vtlačíme je do předem vymazaných formiček, upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova a po vychladnutí vyklopíme. Košíčky plníme náplní připravenou z pokrájené dužiny rambutanu smíchané s našlehaným bílým jogurtem. Ihned podáváme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: