Rajské jablko

Rajské jablko

Též rajče (Solanum lycopersicum) má původní domovinu v Severní a Jižní Americe. Patří do čeledi lilkovitých, stejně tak jako například lilek, paprika nebo brambory. Plodem je bobule a jejich barva je červená v různých odstínech, oranžová i žlutá.

Historie rajčat

Do Evropy byla rajčata dovezena na začátku 16. století, ale pěstovala se nejdříve jenom jako okrasná rostlina, protože rajská jablíčka byla považována za jedovatá. Toto tvrzení bylo do jisté míry pravdivé, protože rajčata ve svých zelených částech obsahují jedovatý solanin. Solanin se při postupném zrání a skladování odbourává, takže v červených rajčatech není přítomen vůbec.

V dnešní době se rajčatům daří především v jihoevropských zemích, kde byla vyšlechtěna v nepřeberné množství různých druhů, které se od sebe liší, tvarem, velikostí, chutí a barvou.

Obsahové látky

Rajče obsahuje vitamin C a E, provitamin A, vitaminy skupiny B. Z minerálních látek či stopových látek obsahují především draslík a železo. Ostatní prvky jako je vápník či fosfor a další, jsou zastoupena v menším množství. Jsou i zdrojem prospěšné vlákniny. Pro vysoký obsah karotenu a velké množství vitamínu C, patří k nejzdravějším zeleninám.

Čím prospívá

Podporuje krvetvorbu, prospívá pokožce, vlasům i nehtům. Dokáže ochránit srdce a posílit buněčnou strukturu a imunitu. Známé jsou i jeho antibakteriální účinky. Rajčata obsahují také důležité antioxidanty, které tělo chrání před škodlivými volnými radikály.

Druhy rajčat

Na našem trhu se setkáváme nejčastěji s rajčaty keříčkovými či masitými a to v různých barevnách škálách. Od červených, přes oranžové až ke žlutým. Tyto barvy mohou mít i cherry neboli koktejlová rajčátka.

Ve skutečnosti existují po celém světě více než dvě stovky odrůd nejrůznějších tvarů, barevných kombinací a dokonce i chutí. V Asii jsou například oblíbená rajčata růžová, sladší než červená. Existují také rajčata bílá, černá, oranžová nebo zelená. Jiné druhy vynikají neobvyklým tvarem nebo strukturou slupky.

Rajče v kuchyni

Rajská jablka se konzumují buď čerstvá nebo se používají k přípravě salátů nebo jako zeleninová obloha. Rajčata se mohou také péct, smažit, použít k přípravě omáček, polévek. Pro pozdější použití se konservují naložením do octa, slané vody a pod. Ze zralých i přezrálých plodů se připravuje marmeláda, pasty a protlaky. Sušená rajčata jsou vhodná k masitým pokrmům, k zelenině, do syrových zeleninových salátů a pomazánek.

Skladování rajčat

Při nákupu rajských upřednostňujeme červené vyzrálé plody. Skladováním v chladničce ztvrdnou a ztrácí aroma. Při teplotě 14?16 °C vydrží několik dní, při vyšší teplotě dozrávají.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: