Quinoa ? Merlík chilský

Quinoa ? Merlík chilský

Quinoa [kinoa], česky merlík chilský (Chenopodium quinoa Willd.) je jednou z plodin, kterou v posledních letech vyspělý svět vlastně podruhé objevuje. Pěstovala se v jižní Americe již před sedmi tisíci lety.

Quinoa, jejíž semena se podobají prosu, se dodnes ve významném množství pěstuje v Peru (30 tisíc hektarů) a Bolívii, kde její výnosy dosahují až 5 tun na hektar, což je srovnatelné s produkcí obilovin.

Quinoa byla odedávna velmi ceněnou zemědělskou plodinou. Inkové ji dokonce nazývali ?matkou všeho zrna?. Je velmi nenáročná, daří se jí i ve velké nadmořské výšce (až 4 000 m. n. m.), což dodneška oceňují obyvatelé And. V některých bolivijských oblastech je to jediné plodina, kterou místní obyvatelé mohou prodat za peníze. Ostatní plodiny pěstují pouze pro vlastní spotřebu.

Pro děti i alergiky

Quinoa je velmi lehce stravitelná. Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro bezlepkovou dietu. Mouka této plodiny se skvěle hodí k přípravám těsta při bezlepkové dietě.

Má zvýšený obsah esenciálních aminokyselin, čímž se podobá sóje. Díky této vlastnosti a vyváženému poměru látek ji lze doporučit kojencům, malým dětem, alergikům i pro pacientům trpící celiakií. Je zdrojem vitaminu A, B2 a E, vápníku, železa, mědi a zinku. Vzhledem k vysokému obsahu hořčíku a železa působí preventivně proti chudokrevnosti.

Další zajímavosti

  • V Čechách je quinoa známá z botanických zahrad již více než 100 let a také se pokusně vysévala. Jejímu většímu rozšíření však konkurovaly výnosnější obilniny.
  • V dnešní době je quinoa ceněná hlavně díky vysoké nutriční hodnotě a OSN ji klasifikovalo jako jednu z plodin obsahující velmi vysoké procento bílkovin (12?18 %).
  • Některé pivovary experimentálně vyrábějí pivní raritu ? pivo surogované touto rostlinou.
  • Název quinoa v dnešní podobě pochází ze spojení španělského hláskování kečuánského jména.
  • Quinou Inkové hojně používali k posvátným náboženským obřadům.
  • NASA zařadila quinou jako vhodnou plodinu do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat a udržet lidský život během dlouhých vesmírných letů řízených člověkem.
  • Quinoa je jednou z plodin zařazených do programu fair-trade, který mimo jiné garantuje spravedlivou cenu pokrývající náklady na produkci a životní potřeby.

Quinoa v kuchyni

Má jemně oříškovou chuť a lze ji kombinovat s různými druhy zeleniny i koření. Připravuje se podobně jako kuskus, někdy ji stačí jen nechat nabobtnat v horké tekutině, někdy je nutné ji krátce povařit.

Vařená quinoa má jemnou chuť, dá se použít všemi možnými způsoby ? naslano jako příloha k masu a omáčkám, jako ingredience do salátů s masem či zeleninou, podobně jako kuskus. Nebo nasladko, třeba k snídani smíchaná s medem, ořechy, ovocem či jogurtem.

Nebalená quinoa obsahuje saponiny, což jsou hořké látky, které chrání semena před ptáky a hmyzem. Těch je třeba se před vlastní přípravou zbavit. Proto se zrnka namáčejí na několik hodin do vody, která se posléze vymění za čerstvou, a zrna se v ní znovu nechají namočená.

Náš tip: Quinoa se zeleninou a sýrem

Suroviny: Quinoa ? 1 hrnek, sůl, olej, 350 g brokolice, ½ sáčku mražené kukuřice, 1 větší rajče, bylinková sůl, špetka sušeného granulovného česneku, tvrdý sýr.

Postup: Quinou dáme vařit do 1,5 násobku osolené studené vody. Vaříme, dokud quinoa nezměkne, což trvá to asi 18?20 minut. Mezitím si připravíme zeleninu tak, že na rozpálený olej dáme na růžičky rozebranou brokolici, chvíli restujeme a pak k ní přidáme mraženou kukuřici. Ochutíme bylinkovou solí. Stáhneme plamen na minimum a s troškou vody dusíme doměkka. Přidáme pokrájené rajče a ještě chvilku vaříme. Nakonec vše posypeme špetkou sušeného česneku a vmícháme uvařenou quinoou. Na talíři pokrm doplníme na proužky nakrájeným nebo nastrouhaným tvrdým sýrem.

Náš tip: Zapečená quinoa s kuřetem

Suroviny: 200 g quinoy, 2 kuřecí prsa, 2 stroužky česneku, 50g hrášku, 50 g kukuřice, 1 cibule, sůl, pepř, provensálské koření.

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno, kuře očistíme a pokrájíme na kostičky. Na oleji osmahneme cibuli a kuře, přidáme kukuřici a hrášek a rychle orestujeme. Quinou vaříme asi 15 minut. Pak slijeme a necháme vystydnout. Promícháme s kuřecí směsí, lisovaným česnekem, osolíme a přidáme provensálské koření. Směs vložíme do vymaštěného pekáčku a zapékáme asi 20 minut.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: