Působení barev přírody 7. - Obecné zásady pro výběr barev

Působení barev přírody 7. - Obecné zásady pro výběr barev

Při výběru barev bychom se měli snažit vycítit, jaký typ zabarvení ho v určité době přitahuje. Neměli bychom se ale nechat ovlivnit našimi předsudky, módními trendy či dalšími vlivy, které vychází převážně z činnosti rozumu. Naopak je vhodnější přitom svůj rozum jakoby vypnout a snažit se skutečně vnímat jen vnitřní impulsy.

Kupříkladu můžeme určitou barvu jakoby ?vidět? při zavřených očích. Je ale třeba rozlišovat ještě to, zda viděné vychází skutečně z našeho nitra, či na nás působí naše podvědomé předsudky, např. naše sklony či závislosti na nějakém jídle. To však můžeme lehce posoudit, stačí si uvědomit, bez jaké zcela konkrétní laskominy se nemůžeme obejít.

Vjem, který přichází od našeho nitra, nás nebude většinou nabádat ke konzumaci často přijímaných pochutin, ale naopak nás mnohdy upozorní na něco, co jsme déle nejedli a co naše tělo nutně potřebuje. Také se nám může pouze vybavit určitá barva, přičemž je ponecháváno na našem rozhodnutí, kterou konkrétní surovinu vybereme.Takovéto ?zprávy? bychom měli brát vážně a co nejdříve se snažit zařadit do svého jídelníčku odpovídající suroviny.

Konzumujeme-li častěji určité potraviny, jejichž druh zabarvení či záření nás určitým způsobem ?přitahuje?, tak je třeba dávat pozor na opačný extrém, tj. aby toto nevedlo k jednostrannosti. Běžně se totiž doporučuje, aby se v denním stravovacím režimu vyskytovaly potraviny všech základních barev. Barevnou pestrost zdrojů naší stravy by měla doplnit také rozmanitost zpracování. I při volbě našeho oblečení bychom měli dbát na střídání více barev, jež jsou nám příjemné, a též na jejich vhodné doplňování.

Provádíme-li výraznější zásahy do sestavy jídelníčku, je nutné brát v úvahu potřebné dietní omezení či zákazy určitých potravin či jejich součástí. Nemělo by to ale vést k dietní ?diktatuře?, neboť poté se ze stravování vytrácí tolik potřebná radost. Jídlo nás má přitahovat a kromě toho by mělo být i ?pastvou? pro oči, neboť pokud se na nás z talíře ?usmívá? krásně upravené jídlo pestrých barev, podpoří to také naši dobrou náladu.

Měli bychom se snažit poznávat všechny zákonitosti, jimiž k nám příroda promlouvá, mimo jiné i zbarvením svých produktů, a následně se dle nich také řídit.

Cítíme-li například u dospělého člověka potřebu ho posílit, měli bychom v jeho jídelníčku zvýšit poměr potravin červené barvy. Naopak v případě jeho neúměrného projevu, jako je např. sklon ke zbytečnému ?vzkypění?, lze jednak snížit přijímané množství červeně zabarvených surovin a jednak je současně vhodné zařazovat více potravin ležících na protilehlé straně barevného kříže, tzn. ze zelené oblasti, případně z oblasti posunuté o 90°, tzn. z modrých odstínů.

U chorobných stavů je ale třeba brát v úvahu mnohem více faktorů. Chceme-li docílit celkové nápravy určitého nepříznivého stavu, nevystačíme většinou s běžnou rozumovou úvahou. Abychom skutečně dokázali zjistit, jaké barvy je třeba doplnit a které naopak ubrat, měli bychom se naučit být vnímaví k určitým vnitřním impulsům, které nám mohou napovědět, co právě daný člověk potřebuje. Rozvojem této citlivosti upevníme nejen náš postoj k životu, ale dokážeme účinněji pomáhat i druhým. Naučíme-li se vědomě rozvíjet a řídit barvy, tak tím znovu nalezneme jeden ze ztracených klíčů k umění života i ke stupňům duchovního vzestupu.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: