Probiotika

Probiotika

Probiotic v řečtině znamená "pro život". Termín byl poprvé použit v roce 1965 jako slovo opačného významu ke slovu "antibiotik".

Je to více jak sto let, kdy ruský biolog a bakteriolog Ilja Mečnikov zkoumal dlouhověkost obyvatel východních zemí. Zjistil, že příčina by mohla být v kysaném mléce, které tito lidé často popíjeli. Později ve svých výzkumech určil dvě bakterie: Streptococus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus. Za výzkum a poznání imunity získal Mečnikov v roce 1908 Nobelovu cenu.

Co jsou probiotika

Probiotika jsou živé mikroorganismy přidávané do potravin nebo do potravinových doplňků, které příznivě ovlivňují zdraví jejich konzumenta zlepšením rovnováhy jeho střevní mikroflóry. Mezi probiotické kultury patří hlavně Lactobacilllus casei, Lactobacillus acidophillus, Bifidobacterium bifidum, breve, longum a další.

Tato prospěšná mikroflóra znesnadňuje jiným patogenním mikroorganismům pomnožení ve střevech. Tyto bakterie jsou navíc vybaveny mechanismy, kterými detoxikují škodlivé složky tráveniny.

Probiotika v potravinách

Probiotika se používají v moderním potravinářství jako funkční přísada, to znamená, že zlepšují výživovou hodnotu výrobku a mění jej z pouhé potraviny na funkční potravinu, která je z části vlastně lékem. Obsažené kultury ovšem musí splňovat přísná kriteria. V 1 ml výrobku musí být nejméně 10 miliónů bakterií, navíc ještě schopných přežít kyselé žaludeční prostředí a působení žluči. Preferovány jsou navíc takové druhy bakterií, které produkují vitaminy (vitaminy skupiny B, vitamin K, aminokyselin).

Zdravotní přínos probiotik

  • Ustavení nebo obnovení zdravé střevní mikroflóry, která mohla být narušena užíváním antibiotik, hormonů či nevhodnou kyselinotvornou stravou s převahou jednoduchých cukrů a chemických látek.
  • Zvýšení odolnosti střeva proti choroboplodným mikroorganismům vyvolávajícím průjmy.
  • Pokles hladiny cholesterolu v krvi při dietě zvýšené hladiny cholesterolu mohou probiotika hrát důležitou roli. Jejich působením dojde k rozkladu solí žlučových kyselin a uvolněný cholesterol se nemůže zpátky vstřebat. V této funkci si vede nejlépe Lactobacillus acidophillus.
  • Snížení tvorby takových bakteriálních enzymů v tlustém střevě, které mají mutagenní účinky a mohou vyvolávat růst nádorů.
  • Zmírnění nesnášenlivosti vůči mléčnému cukru laktóze u osob postižených mléčnou intolerancí.
  • Posílení imunitního systému.
  • Zvýšené vstřebávání vápníku.
  • Syntéza některých vitamínů (K, B).
  • Probiotika čelí problému, jak přežít průchod žaludkem a tenkým střevem a dlouhodobě se usídlit v tlustém střevu. Konzumace proto musí být pravidelná, dlouhodobá a v dostatečných dávkách.

Prevence

Ačkoliv podávání probiotických látek může zkrátit a zmírnit průběh různých onemocnění, hlavní význam mají zejména jejich preventivní účinky. Své uplatnění nacházejí již u dětí kojeneckého věku, kdy je složení přijímané stravy důležitým faktorem pro zdravý vývoj celého organismu. V tomto ohledu se složení mateřského mléka jeví ve velmi pozitivním světle. U dětí, které nemohly být z určitého důvodu kojeny mateřským mlékem, je složení střevní mikroflóry podobné jakou u dospělých lidí a riziko vzniku alergií a infekcí je větší.

Zdroje probiotik

K základním zdrojům probiotik patří zejména jogurty a kysané mléčné výrobky, k dispozici jsou ovšem i přípravky ve formě kapslí. Při výběru potravin s probiotickými látkami je ale třeba zachovat jistou ostražitost. Základní podmínkou je, aby produkt obsahoval živé kultury a to v dostatečném množství. Takové potraviny mívají obvykle kratší dobu trvanlivosti a je potřeba uchovávat je v chladu. O přítomnosti živých kultur se lze přesvědčit velmi snadno, pokud například jogurt vyjmeme z chladu a umístíme jej na nějakou dobu do teplého prostředí, dojde k typickému vyboulení víčka, což svědčí pro přítomnost živých kultur.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: