Příprava houbových pokrmů

Příprava houbových pokrmů

Po houbařské procházce, kdy máme plné košíky, nastává otázka jak s houbami naložit a jaké jídlo z nich přichystat. My vám přinášíme několik rad jak připravit pokrmy z hub.

Čím houby prospívají

Houby mají vysoký podíl vlákniny, 80?90 % vody, bílkoviny, cukry, tuky, vitaminy ? B1, B2, provitamin A, vitamin C, vitamin D (v sušených houbách), enzymy, minerální látky ? vápník, draslík, hořčík, železo, fluór, mangan, zinek, jód

Pozor: plodnice hub bohužel mají i tu schopnost, že jsou schopné absorbovat stopové prvky z půdy a tak i zvýšený obsah olova. Houby bychom proto neměli sbírat blízko silnic nebo např. továren!

Naše rady

Houbové pokrmy připravujeme pouze z čerstvých, nezapařených a nečervivých hub.

Houby před kuchyňskou úpravou nožíkem důkladně očistíme a otřeme čistým vlhkým hadříkem. Je to lepší způsob, než je omývat ve vodě, protože tak by nasály příliš mnoho vody a ztratily by na chuti i vůni.

Lesní houby dostatečně tepelně upravujeme. V syrovém stavu nebo nedostatečně tepelně upravené mohou být pro někoho těžko stravitelné.

Houby krájíme na co nejmenší kousky, pokud recept neuvádí jinak ? po tepelné úpravě budou stravitelnější.

Při úpravě houbových pokrmů pro jejich horší stravitelnost nepoužíváme mnoho tuku.

Velké houbové klobouky, např. bedly nebo žampionu, lze kromě smažení plnit různými nádivkami a zapéct.

U tužších hub můžeme klobouky před smažením krátce předvařit, pak nechat okapat, osušit, a až potom podle potřeby nakrájet.

Houby můžeme před smažením asi na 10 minut namočit do mléka ? nenasají pak tolik tuku.

U hub platí ? čím jednodušší příprava, tím více přirozené chuti a vůně si pokrm uchová. Houby tedy solíme a kořeníme málo.

Náš tip: Dušené hoby s kapustou

Suroviny: 500 g hub, 1 menší hlávka kapusty, 60 g slaniny, 1 velká cibule, sůl, pepř, 1 syrový brambor.

Příprava: Kapustu nakrájíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme. Na rozpuštěné slanině dusíme houby do měkka a pak přimícháme ke kapustě. Zahustíme syrovým bramborem a chvilku podusíme. Příloha brambory nebo chleba.

Houbové bramboráčky

Suroviny: 6 brambor, 2 vejce, 100 ml piva, olej, 4 lžíce hladké grahamové mouky, 4 žampióny, česnek, majoránka, pepř, sůl.

Příprava: Houby namočíme do piva. Brambory jemně nastrouháme, přisypeme mouku, strouhaný česnek, pepř, sůl, a drcenou majoránku, spojíme s vejci, houbami i s pivem. Těstíčko ještě necháme odležet a v lívanečku smažíme na horkém tuku dozlatova.

Houbový guláš

Suroviny: 600 g čerstvých hub, 2 cibule, 1 rajče, 1 červená paprika, sůl, špetka drceného kmínu, 2 lžíce rostlinného oleje, šálek smetany, lžíce polohrubé mouky.

Příprava: Nejvhodnější je příprava guláše ze směsi hub. Očištěné a pokrájené houby podusíme na tuku a osmahnuté cibulce. Pak přidáme oloupané rajče a na kostičky nakrájenou papriku. Osolíme, přidáme drcený kmín a dusíme do měkka. Pak guláš zahustíme smetanou, rozmíchanou s moukou.

Další houbové recepty naleznete zde.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: