Příprava čaje ? teplota vody

Příprava čaje ? teplota vody

Vzhledem k tomu, že různé druhy čajů se pěstují v odlišných podmínkách a vyžadují rozdílné procesy zpracování, je nutné pro rozvinutí jejich jedinečné chuti a aroma zajistit optimální teplotu vodu při jejich vaření.

Vodu nenecháváme příliš dlouho bublat, protože bublání připravuje vodu o kyslík, který je potřebný k uvolnění rozpustných látek, jako například kofeinu, polyfenolů a různých těkavých sloučenin včetně éterických olejů.

Doporučené teploty vody pro přípravu čaje

Všeobecně platí, že příliš horká voda způsobí vyluhování tříslovin a dalších substancí a výsledný nápoj má hořkou chuť až pachuť.

Pokud tedy například čaj oolong, zelený čaj nebo bílý čaj přelijeme příliš horkou vodou, může dojít k přepaření čajových lístků, které se projeví v hořké trpké chuti hotového čaje.

Čaj zalitý příliš chladnou vodou bude mít mdlou až vodovou chuť, protože se aromatické chuťové složky uvolnily z čajových lístků jen málo.

  • Zelené čaje, jasmínový čaj, broskev potřebují nejchladnější vodu 80 °C.
  • Bílé čaje, jablko, černá třešeň, černý rybíz, bezový květ, zázvor, citrón, mango pomeranč, jahoda potřebují teplotu vody 85 °C.
  • Oolong čaje zaléváme vodou teplou 90 °C.
  • Černé čaje, bylinné čaje, sáčkové čaje, darjeeling, ceylon, earl grey, english breakfast, roobois, máta peprná, skořice, heřmánek vyžaduje teplotu vody 100 °C.

Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: