Přídatné látky v potravinách, neboli "éčka"

Přídatné látky v potravinách, neboli

Řada potravin dnes obsahuje různé přídatné látky zvané též aditiva, hovorově pak éčka. Obvykle jsou značena velkým písmenem E a trojmístným číselným kódem. Přidávají se za účelem zvýraznění chuti, barvy, aroma, snížení či zvýšení sladkosti nebo kyselosti, zahuštění, stabilizování a zvláště prodloužení trvanlivosti potravin. Co znamenají?

Takzvané přídatné látky, neboli potravinová aditiva, se do jídla přidávají ze dvou důvodů.

Kvůli atraktivitě pro odběratele, tedy aby potraviny déle vydržely a nepodléhaly zkáze. Pomocí aditiv lze zamezit působení plísní, žluknutí, kvašení a podobně. Potraviny jsou atraktivnější z pohledu vůně a chuti i vzhledu. Stručně řečeno, aby byl zákazník co nejvíce spokojen s výrobkem, který si přinese domů.

Zároveň se výrobci samozřejmě snaží o co nejnižší náklady s produkcí dané potraviny.

Otázkou je však, jakou skutečnou cenu platí zákazník za takto upravené potraviny.

Označení

O použití aditiv u konkrétního výrobku se zákazník dozví z etikety výrobku, výrobce má povinnost aditiva uvést. Obvykle jsou uváděna ve tvaru Exxx, kde xxx je trojmístné číslo.

Je to číselný kód E, pod kterým je přídatná látka mezinárodně označována. Shodný číselný systém má Evropská unie i Codex Alimentarius, který vychází z evropského systému. U některých látek musí být kromě názvu nebo kódu E uveden i název příslušné kategorie, do které látka patří. Některé přídatné látky spadají dle účelu použití do několika kategorií, ale uvádí se pouze název kategorie, která odpovídá účelu, pro který je látka v potravině použita.

Dělení potravinových aditiv?

Přídatné látky se dělí do kategorií podle funkce, kterou v potravinách plní. Seznam je poměrně dlouhý, obsahuje 26 různých typů aditiv, např. antioxidanty, kyseliny, barviva, konzervanty, kypřící látky, regulátory kyselosti, tavicí soli, náhradní sladidla, látky zvýrazňující chuť nebo aroma, želírující látky, zahušťovadla, modifikovaný škrob, stabilizátory, emulgátory, protispékavé látky, odpěňovače, leštící látky.

Podrobné dělení potravinových aditiv si můžete stáhnout zde.

Na co si dát pozor

Při konzumování potravin s přídatnými látkami bychom měli mít na paměti mimo jiné následující skutečnosti:

  • Potraviny dovážené do ČR ze zahraničí mohou obsahovat přídatné látky, které u nás není povoleno při výrobě potravin používat.
  • Při stanovení bezpečného množství přídatné látky v potravině je toto množství určeno na den, takže ve skutečnosti může člověk toto množství v několika jídlech překročit.
  • Testy vlivu kombinace přídatných látek na lidské zdraví se neprovádějí, přestože je jich v téměř každé potravině hned několik.
  • Doposud se rovněž neprovádějí testy dlouhodobého účinku těchto látek na lidský organismus, přestože je téměř každý z nás právě dlouhodobému účinku přídatných látek vystaven.

Přehled aditiv

Připravili jsme pro vás seznam přídatných látek. Můžete si ho stáhnout zde.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: