Předvánoční čas v lidových řemeslech

Předvánoční čas v lidových řemeslech

Vánoční trhy a jarmarky patří k vánoční atmosféře a jsou zaměřené na poezii Vánoc a tradice. Zanechte na chvíli předvánočních příprav a vypravte se navštívit některý z otevřených hradů a zámků, na kterých o víkendech probíhají právě adventní trhy. Nebo se vydejte na některý z vánočních jarmarků. Zde je malý přehled řemesel, které určitě na svém výletu uvidíte.

Perníkářství

Perníkářství má v Čechách dlouhou tradici. Zhruba od 18. století se pekly medové perníky. Oblíbené a známé formy byly srdce, koník, husař, panenka. Těsto se připravovalo z režné mouky, medu a koření. Perníky se zdobily cukrovou polevou a lepením obrázků.

Dřevořezba

Dřevořezba se uplatňovala na nábytku a také na drobných předmětech denní potřeby (dřeváky, lžíce, putny, nádoby na pití). Plastická řezba byla uplatňována při výrobě betlémů. Lidoví řezbáři ve figurkách zobrazovali své okolí – rolníky a řemeslníky.

Keramika

První hrnčířské cechy byly zakládány v 15.století. Keramické výrobky se staly běžnou součástí života venkova. Užívaly se při přípravě jídla, při stolování k ukládání potravin a surovin. Běžné byly i keramické hračky.

Kovářství

Kovářství bylo spjato se životem na venkově a hlavně se zemědělstvím.Většina předmětů, které zhotovovali kováři, byla určena k praktické potřebě. Kovář vyráběl podkovy, hřebíky, ráfy kol, železné hřeby bran, kuchyňské potřeby.

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo vzniklo na počátku našeho století, a navázalo tak na dávnou českou tradici vánočního dekorativního pečiva. Těsto z mouky a vody, popř. lžíce octa se důkladně propracuje a nechá odpočinout. Z válečků těsta se pak tvarují různé figurky - holubička, miminko, ježek, ptáček aj. Tvary se při úpravě nastřihávají nůžkami nebo nařezávají nožem.

Tip
Pokud vás tento článek zaujal a plánujete nějaký předvánoční jarmark navštívit, zkuste se podívat na naše akce.

Zpracování kukuřičného šustí

Kukuřičné šustí je tradiční materiál, který se u nás rozšířil od 17. století. Z usušených lupenů obalujících kukuřičné klasy se vytvářejí figurky zobrazující jednotlivé činnosti na venkově nebo témata spojená se svátky. Šustí se před použitím musí namočit do vody, aby se s ním lépe pracovalo. Někde se pomocí síry ještě bělí.

Zpracování slámy

Sláma byla velmi běžným a dostupným materiálem. Pro výrobu se používala především sláma žitná, mlácená (stébla zůstala neporušená). Ze svazků slámy se pletly stáčením od středu nádoby ošatky na chleba, zásobnice na mouku, peří, sůl, včelí úly, slepičí kukaně a další předměty. Nastříhaná stébla bez kolínek se namáčela v horké vodě, aby změkla. Tento typ výrobků dnes užíváme jako vánoční ozdoby, ale původně sloužil jako součást dožínkových věnců.

Tak neváhejte, udělejte si malý výlet a užijte si adventní a předvánoční atmosféru. Třeba si domu přinesete i nějaký dárek.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: