Povídání o zázvoru

Povídání o zázvoru

Zázvor obecný (Zingiber officinale) je starobylé koření, které pochází z jižní Asie a pěstuje se po staletí v Indii a Číně. V Čechách se používal už od 13. století, kdy se prodával nejen sušený, ale také naložený v cukru.

Zázvor je vytrvalá bylina, která se pěstuje pro dužnaté, hlízovité ztlustlé oddenky, které bývají až 10 cm dlouhé. Obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol. Ze zázvoru se používají jeho oddenky (kořen).

Zázvor obecný
Zázvor obecný - oddenek

Použití

Zázvorem se ochucuje pečivo, rýže, smažená a orientální jídla, maso i uzeniny, kompoty, saláty, sojové omáčky, kečupy, likéry a různé nápoje. Jedinečné je například zázvorové pivo, zázvorová limonáda nebo zázvorový čaj. Dá se použít čerstvý i sušený, jemně nastrouhaný nebo se z něj lisuje šťáva, také se nakládá a kanduje. Má příjemnou, sladce kořeněnou chuť s nádechem citrónu a květin. Mladý zázvor je ve vůni jemný a v chuti mírný, starší oddenky jsou vláknité, dřevnatí a ostřeji čpí.

Zázvor a jeho léčebné účinky

Zázvor obecný (Zingiber officinale)
Zázvor obecný
  • je antiseptický, protihorečnatý, protizánětlivý,
  • podporuje chuť k jídlu,
  • pomáhá proti žaludečním nevolnostem a zažívacím potížím,
  • zmírňuje pálení žáhy, nadýmání, plynatost,
  • zmírňuje příznaky cestovní nevolnosti,
  • používá se těhotenských nevolnostech,
  • je prevencí proti chřipkovým onemocněním,
  • je dobrý při nachlazení, chřipce a alergiích,
  • zmírňuje bolesti hlavy,
  • zmírňuje stavy napětí.

Zázvor je vyhlášeným afrodiziakem.

Čerstvý zázvor můžete žvýkat, abyste otupili bolest zubů. Pro svou hřejivost se však zázvor nedoporučuje těm, kteří nesnášejí teplo nebo mají gastritidu či žaludeční vředy.

Kandovaný zázvor
Spařte oddenky vřelou vodou a zázvor pak oloupeme. Nechejte v několika studených lázních vyluhovat hořké látky. Vložte zázvor do cukerného roztoku, zahřejte nad ohněm. Druhý den přidejte další cukr a opakujte. Hotové dosušte v troubě nebo i s roztokem naplńte do sklenic a uzavřete.
Zázvorový čaj

1 l vody, 1 lžička zázvoru, kousek skořice, 3 hřebíčky, 2 lžíce medu, šťáva z 1 citronu.

Vodu přiveďte k varu, přidejte koření a vařte 5 minut. Vyndejte celé koření, přelijte do konvice, vychlaďte na 60 stupňů, přidejte med a citrónovou šťávu. Podle chuti přislaďte. Výborný proti nachlazení. V případě potřeby můžete připravit silnější, s množstvím zázvoru se zvyšují léčivé účinky.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: