Povídání o čokoládě 4. ? léčivé účinky čokolády

Povídání o čokoládě 4. ? léčivé účinky čokolády

Máte čokoládu nadmíru rádi, ale zároveň se bojíte mlsat v obavě o své zdraví a postavu? Nebo máte po každém snědeném dílku výčitky? Máme pro vás dobrou zprávu ? čokoláda umí léčit. I když samozřejmě všeho s mírou.

Jíst čokoládu je pro zdraví dobré. Kousek čokolády s vysokým obsahem kakaa pomůže při bolestech hlavy. Pokud jí člověk čokoládu s 80 a více procenty kakaa, snižuje si tím podle amerických vědců riziko rakoviny kůže a oddaluje stárnutí.

A co víc ? tato pochoutka působí na centra libosti v mozku. Člověk si kouskem čokolády vylepší náladu. Zdravotní přínos se týká čokolády s vyšším podílem kakaa, od 60 procent výš.

Kakao v čokoládě obsahuje flavonoidy a antokyany, rostlinné chemikálie, které omezují nepříznivé účinky volných radikálů v těle. Ty vznikají jako v důsledku stresu, infekce, pití alkoholu a kouření. Flavonoidy pomáhají při ochraně buněčných membrán, tím snižují riziko srdečních onemocnění a rakoviny.

Hořčík v čokoládě chrání před migrénou, aminokyselina L-Arginin zlepšuje imunitu a obnovu buněk a má protistresový účinek. Kakaový tuk v pravé čokoládě neobsahuje mnoho mastných kyselin, a tak čokoláda nezvyšuje hladinu cholesterolu, jak se někdy traduje.

Množství požité čokolády by ale nemělo překračovat za den nanejvýš 20 gramů. Stogramová tabulka by nám tedy měla vydržet pět dní. Musí to ale vyvážit pohybovou aktivitou.

A pokud máte chuť na čokoládu večer, zkuste si místo toho připravit misku čerstvé zeleniny a nechat si čokoládu až na další den.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: