Povídání o čokoládě 2. - zdroj čokolády

Povídání o čokoládě 2. - zdroj čokolády

V pokračování povídání o čokoládě si povíme něco více o zdroji čokolády - kakaovníku, bez kterého bychom tuto pochoutku vůbec neznali. Povíme si také něco o pěstování a sklizni této rostliny.

Kakaovník pravý

Kakaovník pravý je tropický strom, kterému se nejlépe daří v rovníkových oblastech mezi 20. stupněm severní a jižní zeměpisné šířky. Ideální je, když může růst ve stinném a vlhkém prostředí. Plodí a kvete po celý rok. Plodem kakaovníku je elipsovitá bobule, která vyrůstá přímo z kmene nebo spodních větví.

Co se na kakaových plantážích děje při sklizni?

Zralé plody se ze stromů odsekávají mačetou nebo ostrým nožem nasazeným na bambusové tyči. Když sběrači plod otevřou, najdou uvnitř 20 až 50 bobů v bělavé dřeni, která má sladkou až trpkou chuť.

V době sklizně se na plantážích často pracuje od úsvitu až do tmy. Sběrači rozsekávají kakaové plody a ručně z nich vybírají boby i s dření. Nechávají je pak několik dní ležet přikryté banánovými listy. Dřeň při tom zkvasí neboli fermentuje a proběhnou chemické reakce, díky kterým boby dostanou čokoládově hnědou barvu. Potom se boby suší, a to buď na slunci, nebo pomocí horkovzdušných fukarů.

Usušené boby vydrží přepravu i skladování.

Skupiny kakaovníku

Z pěstitelského hlediska se kakaovník v zásadě dělí na dvě skupiny ? Forastero a Criollo.

Forastero

Forastero je standardní neboli základní skupina, z níž pochází většina světové produkce. Hlavní pěstitelské oblasti jsou v západní Africe, Brazílii a jihovýchodní Asii.

Criollo

Kakaovníky ze skupiny Criollo plodí aromatické boby, které čokoládě dávají oříškovou nebo květinovou příchuť. Pěstují se mnohem méně, než je tomu u předešlé skupiny, a jejich plantáže jsou ve Střední Americe, Ekvádoru a Venezuele.

Z plantáže až do cukrárny

Po usušení se boby plní do pytlů a posílají se výrobcům čokolády po celém světě, ale především v Evropě a Severní Americe. Na půl kila čokoládových bonbonů jsou potřeba asi dvě hrsti sušených kakaových bobů.

Možná vás napadne, jak se hořká semena kakaovníku mohou proměnit v pochoutku, kterou najdete v bonboniéře. Postup, jak se to dělá, si popíšeme příště.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: