Povídání o čokoládě 1. ? trocha historie

Povídání o čokoládě 1. ? trocha historie

Dnes rozjíždíme povídání o čokoládě. A protože je čokoláda pochoutkou skvělou a lahodnou, věnujeme jí několik dílů. Napoprvé si uděláme procházku historií čokolády.

Původ v Jižní Americe

Divoké kakaovníky podle názoru botaniků rostly před několika tisíci lety pravděpodobně v údolích jihoamerických řek Amazonka a Orinoko. Jako první začali s jejich pěstováním zřejmě Mayové a vzali si je s sebou, když se přesunuli na Yucatán.

Hořký nápoj z drcených kakaových bobů a zkvašené kukuřice nebo vína měli ve velké oblibě příslušníci aztéckých královských rodů. Popíjeli ho ze zlatých pohárů. Říká se, že aztécký vládce Montezuma vypil 50 pohárů čokolády denně.

Hernán Cortés
Hernán Cortés

Španělský dobyvatel Hernán Cortés (1485 – 1547) si povšiml, že Aztékové používají kakaové boby jako platidlo. Poté, co Cortés dobyl Aztéckou říši, donutili Cortésovi vojáci Montezumova kuchaře, aby jim prozradil a ukázal, jak nápoj připravuje. Španělé začali kakaovým bobům říkat cuca (což je zkomolenina původního aztéckého označení), a z toho postupně vznikl výraz cacao a cocoa.

Španělé dovezli kakaové boby na Haiti, Trinidad a ostrov Bioko u pobřeží západní Afriky. Z tohoto ostrova pak byla jedna kakaová bobule převezena na africkou pevninu, a výsledkem je, že dnes jsou čtyři západoafrické země významnými producenty kakaa.

Čokoláda v Evropě

Cortés Začal zakládat kakaové plantáže. Ty byly, stejně jako výrobní postup, přísně střeženy. V 16. století Cortés představil aztécký čokoládový nápoj na španělském dvoře. Tento kořeněný nápoj často ochucený pepřem tajně popíjely dámy z královské rodiny. Pěstování tohoto "hnědého zlata" se vyplácelo, a trh s kakaovými boby Španělsko prakticky kontrolovalo až do 18. století. Přesto se kakaové boby díky Maurům dostaly do Francie a dále do Evropy.

Francouzi začali pěstovat kakaovník v Indii a Angličané ve svých koloniích. V roce 1657 byla v Londýně otevřena kavárna, kde se servírovala horká čokoláda. Angličan Nicholas Sanders připravil, jako první, v roce 1727 "mléčnou čokoládu", zatím jen ve formě horkého nápoje.

Víte, že...
  • ... v roce 1763 se britští výrobci piva cítili čokoládou tak ohroženi, že požadovali, aby její výroba byla omezena zákonem.
  • ... první čokoládovna v USA vznikla v roce 1765 ve státě Massachusetts, v Evropě pak 1780 – ve španělské Barceloně.

Evropané si čokoládový nápoj oblíbili pro jeho výjimečnou chuť i údajné léčivé vlastnosti. Základní kakaová kaše byla oslazena třtinovým cukrem a zjemňována skořicí, hřebíčkem, vaječným žloutkem, vodou z pomerančových květů, oříšky a mandlemi - výsledkem byla sladká čokoláda, která se stala nejoblíbenější pochoutkou šlechty.

Čokoláda byla stále populárnější a tvrdá konkurence na trhu s čokoládou vedla k tomu, že někteří výrobci do ní přidávali škrob, aby jí vyprodukovali více. V Anglii se do čokolády dokonce přidával cihlový prach, aby měla sytější barvu. Poptávka po kvalitnější a lahodnější čokoládě rostla.

Průmyslová revoluce

Průmyslová revoluce vnesla do procesu výroby čokolády mechanizaci. Na drcení kakaových bobů se začaly používat parní stroje, takže ubyla ruční práce. Ještě větší změnou bylo to, když v roce 1828 holandský chemik Coenraad van Houten přišel na to, jak z kaše, která vznikne rozdrcením kakaových bobů, získat kakaový prášek a kakaové máslo. Díky tomu se později podařilo vytvořit přesnou kombinaci kakaové hmoty (husté tmavé pasty), kakaového másla a cukru, takže vznikla tuhá čokoláda.

Ve druhé polovině 19. století vyvinuli ve Švýcarsku proces, kterým se čokoláda ještě zjemnila. Při tomto procesu, jemuž se říká konšování, se hmota z rozdrcených bobů mnoho hodin protlačuje mezi porcelánovými disky. Tím se vytvoří jemná čokoláda, která se rozpouští na jazyku. Znalci říkají, že k získání té nejlepší čokolády je potřeba kakaovou hmotu konšovat nejméně 72 hodin.

K rozvoji čokoládového průmyslu významně přispěli mnozí schopní podnikatelé, ať už tím, že vynalezli účinnější stroje, nebo tím, že vylepšili recepty na výrobu čokolády. K nim patřili například Hershey, Kohler, Lindt, Nestlé, Peter, Suchard a Tobler – to jsou jména, se kterými se v našem povídání o čokoládě ještě setkáme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze:

Všechny díly seriálu: