Pórek

Pórek

Pórek (Allium porrum) je cibulová zelenina, která pochází z Přední Asie a rozšířila se do asijských zemí, hlavně Číny, Japonska a Koreje, kde se stala součástí národní kuchyně. V Evropě byla velmi oblíbenou zeleninou středověku.

Pórek dělíme na letní (vhodný pro přímou spotřebu) a zimní (pravý), jež odolává mrazu a může přezimovat na poli; sklízí se v zimě nebo na jaře. U nás se pěstuje více pórek zimní. Je kratší a silnější a také velmi trvanlivý, má lepší aroma.

Obsahové látky

Pórek obsahuje éterické oleje s obsahem síry, které mu dodávají charakteristické aroma a ostrou chuť. Je důležitým zdrojem kyseliny listové, která podporuje tvorbu krvinek, svalů a hojení ran. Je bohatý na vitaminy, hlavně vitamin C, E a B, dále obsahuje karoten, niacin, draslík, vápník, fosfor, mangan, selen, železo. V zelené části má až dvojnásobek vitaminů než v bílé, proto se zelených listů nezbavujeme, ale konzumujeme je také.

Čím prospívá

Pórek je dobrý čistič těla a podporuje vylučování trávicích šťáv a činnost slinivky břišní. Pomáhá revmatikům a při onemocnění dnou. Zabíjí bakterie a kvasinky ve střevech a žaludku, pomáhá při nadýmání, zácpě a střevních kolikách. Je to výborný preventivní prostředek při chorobách žil, působí proti krevním sraženinám. Podporuje imunitní systém. Snižuje cholesterol a krevní tuky.

Pórek v kuchyni

Čerstvý pórek poznáme podle uzavřených listů, musí mít pevnou konzistenci, špičky listů musí být pevné, stvol nesmí být pomačkaný, protože by začal hnít.

Pórek můžeme vařit, dusit, smažit v těstíčku, zapékat s brambory. Dají se z něj dělat polévky a omáčky.

Náš tip: Zapečený pórek

Suroviny: 6 pórků, 150 g ementálu (nebo jiného tvrdého sýra), 100 strouhanky, 60 g másla, sůl.

Příprava: Pórek pečlivě očistíme, nařežeme podle velikosti hrnce a svážeme nití do svazečků, aby se během vaření nerozpadl. Uvaříme ho do měkka ve slané vodě, necháme dobře okapat a narovnáme do máslem vymazané zapékací misky. Vrstva pórku v misce by měla být alespoň třícentimetrová. Strouhanku osmažíme na dvou třetinách másla a pórek v misce posypeme. Na jemném struhadle nastrouháme ementál, navrstvíme na strouhance v misce a poklademe kousky zbylého másla. Zprudka opečeme v troubě dozlatova.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: