Pomerančová kůra

Pomerančová kůra

Pomeranče se mohou snadno přepravovat a skladovat, takže jsou u nás dostupné celoročně. Jsou cenné nejen díky chutné dužnině. Celou řadu příznivých účinků má také pomerančová kůra, která se využívá jako koření.

První hořké pomeranče přivezli do Evropy Arabové asi v 9. století a začali je pěstovat na Sicílii a ve Španělsku. Neznámé plody připomínaly Evropanům jablka, a proto je tak i nazývali ? zlatá jablka. Jejich druhové botanické jméno aurantium pochází z latinského slova aurum ? zlato. Sladké pomeranče se k nám pravděpodobně dostaly až s portugalskými mořeplavci mnohem později.

Obsahové látky a účinky

V pomerančové kůře se nacházejí minerály a stopové prvky. Bohatá je zejména na flavonoidy, které mají antioxidační účinky a podporují krevní oběh. Zvyšují také obranyschopnost organismu, působí proti srdečně-cévním chorobám, mohou zmírňovat riziko onemocnění některými druhy rakoviny.

Pomerančová kůra může napomáhat léčbě křečových žil, modřin a lehkých hemeroidů. Díky vysokému obsahu vitaminu C zároveň chrání tělo před viry a bakteriemi.

Pomerančová kůra v kuchyni

Pomerančová kůra je aromatická, má příjemnou nasládlou vůni a nahořklou chuť.

Nejčastěji ji přidáváme do sladkých pokrmů, cukroví, do ovocných moučníků, perníků, vdolků apod. Výborná je na ryby, do pomazánek, na čínské pokrmy. Celé plátky tohoto citrusového plodu jsou navíc výborným dekorativním prostředkem na váš vánoční stůl.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: