Pomelo

Pomelo

Pomelo (Citrus grandis) je stálezelený strom z rodiny citrusů. Patří k největším citrusovým plodům. Mohou vážit až 5 kg (více jsou vidět okolo 1 kg).

Existují různé druhy těchto plodů, některé jsou kulaté, jiné mají hruškovitý tvar. Pomelo má silnou, pórovitou kůru zelené až žlutozelené barvy s bledě žlutou, oranžovou až červenou dužninou. Vypadá jako velký zelený grep. Je křížencem grapefruitu a pomeranče.

Pomelo pochází z Jihovýchodní Asie, dnes se ale pěstuje také v karibské oblasti a v USA. Plody dozrávají na přelomu roku od listopadu až do března. Chuťově je vynikající. Vzdáleně připomíná grapefruit, ale je spíše sladký než kyselý. Vychlazené pomelo je opravdu delikatesa.

Obsah živin

Obsahuje hlavně vitamín C, A a železo. Pomelo se konzumuje syrové a bez slupky. Je vydatným zdrojem draslíku. Pomáhá proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem. Má jen velmi málo kalorií, neobsahuje žádný tuk, sodík ani cholesterol.

Pomelo v kuchyni

Před samotnou konzumací pomelo oloupeme a zbavíme ho také bílé části kůže, která bývá poměrně silná. Pak pomelo rozdělíme na křížaly, které stáhneme z kůžičky, protože je hořká. Konzumuje syrové nebo se přidává do ovocných salátů, dezertů, dresinků na saláty a přípravě marmelád, želé a sirupu. Má tedy v podstatě stejné použití jako ostatní citrusové plody. Semena můžeme kandovat. V Číně jsou sušené slupky používány k aromatizování čaje, stejně jak květy jasmínu.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: