Polenta

Polenta

Pod tímto tajuplným názvem se skrývá netradiční kukuřičná kaše oblíbená a rozšířená hlavně na jihu Evropy. V Itálii se stala celonárodním jídlem, které najdeme na jídelním lístku každé restaurace.

V některých italských rodinách je základní potravinou a mnohdy zde nahrazuje i chléb. Má řadu variant, které se od sebe liší například tekutinou použitou k vaření. Někdy je to mléko, jindy voda či směs obojího. Polenta je také oblíbeným pokrmem Balkánu, tedy především Srbska, Chorvatska či Černé Hory, zde se jí říká palenta nebo kačamak, pura, případně bakardan. Kdo někdy navštívil Rumunsko a zkusil jeho kulinářské speciality, nemohl minout mamaligu ? tedy polentu na rumunský způsob.

Pro milovníky polenty ale i všechny ty, kteří polentu neznají, ale rádi zkoušejí vše nové, nabízí Nový věk tuto kulinářskou jihoevropskou pochoutku.

Připojujeme několik receptů:

Polentové koblížky s parmazánem

Suroviny: 1 l oleje, 1 vejce, 2 - 3 lžíce másla, 50 g parmazánu, muškátový oříšek, 1 lžíce kypřícího prášku, 50 g polenty, 2 stonky rozmarýnu

Postup: Máslo s vodou přivedeme k varu, přidáme do něj polentu a asi 15 minut vše za občasného míchání vaříme. Do uvařené kaše zamícháme vejce a směs necháme vychladnout. Mezitím si nastrouháme parmazán a trochu muškátového oříšku. Do studené kaše vmícháme parmazán, kypřící prášek a ochutíme ji solí a muškátovým oříškem. Z kaše vytvoříme kuličky o průměru asi 3 cm a v oleji je smažíme dozlatova a dokřupava. Do každého koblížku píchneme snítku rozmarýnu.

Nákyp z polenty

250 g polenty nakrájíme na tenké plátky (do 1 cm), polovinu dáme na dno vymaštěného pekáčku, na to pytlík mražené zeleniny (nebo cca 350 g čerstvé, mírně podušené), osolíme a okořeníme kořením na pizzu nebo něčím podobným. Můžeme přidat kousek uzeného masa nebo tofu na kostičky. Přikryjeme druhou vrstvou plátků a posypeme strouhaným sýrem. Na to nalijeme osolená vajíčka (3-5 ks). Upečeme.

Zapečená zelenina s polentou

Suroviny: 1 lžička kmínu, 1 lžička koriandru, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 1/2 lžičky bílého pepře, 1 polenta, 1 kedlubna, 1 malá cuketa (cca 200g ), 1 pórek, 1 paprika, 1 kostka, měkkého sýra, 1/2 lžičky soli.

Postup: Kmín, koriandr, hořčičné semínko a bílý pepř pomeleme. V hrnci rozehřejeme kousek másla, na kterém osmažíme koření. Přidáme pokrájenou zeleninu, sůl, trochu vody, mírně podusíme a odstavíme. 3/4 polenty nakrájíme na kostičky, přidáme se sýrem k zelenině a promícháme. Vše nasypeme do pekáče nebo ohnivzdorné misky, zalijeme zeleninovým vývarem a posypeme zbytkem polenty nastrouhané najemno. Zapékáme při 180 °C.

Polenta se slaninou a sýrem

Suroviny: 250 g kukuřičné krupice, 1 lžička soli, 60 g másla, 200 g prorostlé slaniny, 200 g ementálu.

Postup: Do 1 l vroucí vody pomalu přisypáváme kukuřičnou krupici. Za stálého míchání necháme přejít varem. Vmícháme sůl a máslo. Kaši pod poklicí na velmi mírném ohni necháme bobtnat v kompaktní hmotu. Slaninu a sýr nakrájíme na malé kostičky. Ke slanině přidáme trošku vody a vyškvaříme ji, aby kostičky plavaly ve vlastním tuku. Přidáme sýr, necháme jej roztát. Polentu rozdělíme na talíře a zalijeme sýrovou omáčkou.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: