Pochoutka gurmánů ? lanýž

Pochoutka gurmánů ? lanýž

Všichni labužníci se shodují na tom, že lanýž je kulinářským drahokamem. Této výjimečné hlíze se přisuzují hlavně dvě vlastnosti ? má výjimečnou delikátní chuť a také působí jako afrodiziakum.

Co je lanýž?

Lanýž je podzemní houba kulovitého značně hrbolovitého tvaru bez nožičky. Tvarem připomíná bramboru. Roste nejčastěji v listnatých lesích v hloubce 25 - 30 cm pod zemí v nepříliš vlhké půdě. Existují tři druhy lanýžů ? lanýž bílý, lanýž černý a méně jakostní lanýž letní, který se řídce vyskytuje i na našem území.

Kde se lanýže vyskytují?

Nejproslulejší lanýže rostou ve Francii, ale v posledních letech jim začíná konkurovat i chorvatská Istrie.

Od druhé poloviny září se každoročně na různých místech Istrie, např. v Buzetu, Motovunu, Livade a dalších konají "Dny lanýžů" (Dani tartufa) a trvají více než měsíc. Jejich program je stále bohatší: pořádají se výstavy, trhy, ochutnávky, lidové slavnosti, soutěže i výlety spojené s hledáním lanýžů apod.

Sběr a příprava lanýžů

Protože lanýž nemá nadzemní část, jako jiné houby, člověk si ho nevšimne. Lanýže se ale vyznačují zvláštní, silnou vůní, kterou rozpoznají psi nebo vepři. Ti mají vynikající čich a houbu nejen najdou, ale i vyhrabou. Speciálně se používá mexická odrůdy prasat, jejíž čich je mnohonásobně lepší než čich našeho vepře domácího. Vepřům se při akci zaváže tlama, aby houbu nesežrali.

V roce 1999, který byl rekordním rokem ve sběru lanýžů, byl zaznamenám i rekordní nález, zapsaný pak do Guinessovy knihy rekordů. Nalezený lanýž vážil přes 1300 g, ale není známo, zda byl objeven psem, prasetem nebo samotným houbařem

Lanýže, stejně jako jiné houby, rostou hlavně na podzim. Nejchutnější jsou sice čerstvé, ale dají se také uchovávat ? nejlépe konzervovat. Oblíbeným se stal i olivový olej s lanýžovou příchutí nebo ovčí sýr s lanýži.

A na závěr recept:

Omeleta s lanýžem

Suroviny: 70 g černého sladkého lanýže, 4 vejce, olivový olej.

Postup: Nakrájíme černý lanýž na tenké plátky. Do nízkého železného kastrolu nalijeme trochu olivového oleje a zahřejeme ho. Pak nalijeme do kastrolu plátky lanýže, necháme pár sekund smažit a přidáme rozšlehaná vejce. Opatrně zamícháme. Doporučujeme nenechat vejce příliš vařit.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: