Pizza

Pizza

Pizza je pro nás všechny zcela běžné jídlo. V hypermarketu má pro sebe obvykle vyhrazen celý mrazící box. A v pizzeriích si můžeme vybrat z nepřeberného spektra chutí a přísad. Než se ale úroveň pizzy dostala na tu dnešní, prošla dlouhým vývojem.

Název pizza

Vznik názvu pizzy má vícero výkladů.

Podle jednoho z nich vznikl od slova pita, což byl chléb starých Řeků. Ti si jej potírali olejem a kořením. Podle slovníku italštiny je slovo pizza odvozeno ze starogermánského slova bizan (kousat), které používali Gótové a Langobardi, když před 1400 lety okupovali Itálii.

Kde se vzala, tu se vzala

Každopádně původ pizzy pochází ze středomoří. Původ bychom mohli hledat ve staré placce ze semen divoce rostoucího obilí. Pekla se ? stejně jako dnes ? na žhavých kamenech. V 16. století se rozšířila po italských městech, což víme z různých kronik a záznamů.

Mezníkem v rozvoji pizzy byl rozmach rajského jablka v italských kuchyních v 19. století. Do té doby panovala k této zelenině velká nedůvěra. V té době se pizza hojně prodávala na neapolských ulicích v malých pekárnách pod širým nebem.

V roce 1905 proráží pizza otevřením první pizzerie i v Americe. Až po druhé světové válce došlo za oceánem k jejímu masivnímu rozšíření. Vzniká mnoho amerických firem typu fast food. Pravou pizzu najdeme ale stále jen v Itálii. Právě tam můžeme ledacos okouknou a přiučit se od kuchařů, kteří tento pokrm připravují před zrakem hostů. Pizza si rychle získala oblibu.

Základní druhy pizzy

Jak se dělí pizza podle druhů těsta?
  • pizza alta ? silnější a měkčí vrstva těsta,
  • pizza bassa ? nízká, která je křupavá,
  • pizza tonda ? kulatá, kterou vám přinesou ke stolu,
  • pizza a taglio ? pizza na pekáči, krájená na čtvercové či obdélníkové kusy.

Jak pizzu jíst

Máme dobrou zprávu pro ty, co si se zásadami stolování příliš nepotykají. K pizze samozřejmě dostanete příbor, ale způsob konzumace není striktně předepsán. Nikdo tedy na nás nebude hledět úkosem, budeme-li pizzu konzumovat rukama.

Naše tipy:

Těsto na pizzu

Suroviny: 3/4 šálku + 1 polévková lžíce hladké mouky nebo italské nízkoproteinové mouky, 1/2 čajové lžičky sušeného droždí, 1/2 čajové lžičky cukru, 1/2 čajové lžičky soli, 1/3 šálku vody, 4 polévkové lžíce olivového oleje.

Příprava: V míse smícháme mouku, droždí a cukr. Sůl přidáme nakonec, aby nepřišla do přímého styku s droždím. Oslabila by schopnost dobrého nakynutí, protože by kvasinky zahubila! Ve středu mouky uděláme důlek a vlijeme vodu. Měchačkou postupně smísíme mouku s vodou a mícháme tak dlouho, dokud všechna mouka nezvlhne a nezačne se tvořit těsto. Těsto se musí odlepovat od stěn mísy, ale zároveň by mělo zůstat mírně lepkavé a vzhledem hrubší konzistence.

Do nádoby, která poskytuje dostatečný prostor pro kynutí, vlijeme olivový olej. Vložíme těsto a ze všech stran ho v oleji zlehka oválíme. Nádobu neprodyšně přikryjeme a necháme hodinu kynout. Poté vyjmeme z nádoby, omočíme si prsty v oleji a propracujeme těsto tak, abychom z něj dostali všechen přebytečný vzduch. Rozdělíme na 2 díly a z každého vytáhneme jednu tenkou pizzu do olejem vymazané kulaté formy.

Troubu rozpálíme na vysokou teplotu, minimálně na 230 °C. Doba pečení je do značné míry ovlivněna výškou vlastního těsta, tj. pečeme 5?7 minut (tenkou) a 10 až 12 minut z těsta silnějšího.

Vegetariánská pizza

Suroviny na těsto: 21 g droždí, 500 g špaldové mouky, 330 ml vlažné vody, 1/2 kávové lžičky mořské soli, 20 ml sezamového nebo olivového oleje, oregáno, tymián.

Suroviny na směs: Červená a bílá cibuli, pórek, zelená paprika, žampióny, uzené tofu, rajčatový protlak, česnek.

Příprava: Všechny suroviny na přípravu těsta vymícháme v hladkou nelepivou hmotu, kterou přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Hotové těsto rozdělíme na 6 bochánků, vyválíme na tloušťku 3 mm a vytáhneme na kruh o průměru cca 30 cm. Poté necháme 15 minut kynout.

Mezitím orestujeme směs cibulí, pórku, papriky, žampiónů, tempehu nebo tofu, kterou můžeme dochutit pepřem, vegetou, bylinkami, sojovou omáčkou nebo jiným kořením.

Po 15 minutách přemístíme těsto do formy na pizzu a proděravíme na více místech vidličkou, aby se zachovala tenká vrstva těsta a těsto se při pečení nenadzvedávalo.

Poté potřeme rajčatovým protlakem, lisovaným česnekem a dopředu připravenou orestovanou směsí. Pečeme 10?5 minut při teplotě 180 °C . Olivy přidáme 5 minut před koncem doby pečení.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: