Pitaya

Pitaya

Pitaya, nazývaná také dračí ovoce (Dragon fruit), je kaktusový plod o velikosti až 20 cm původem ze Střední a Jižní Ameriky. Dnes rostou tyto druhy kaktusů i v jihovýchodní Asii zejména ve Vietnamu, v Thajsku, na Filipínách, v Malajsii, ale také na Tchaj-wanu, v jižní Číně a dokonce i v Izraeli.

Plody jsou masitá oválná bobule bez ostnů, pokrytá třírohými podlouhlými šupinami s výrazně fialovou slupkou a bílou nebo rudou dužinou.

Barevné varianty

Obsahové látky

Dračí ovoce obsahuje především vodu, množství vlákniny, vitaminu C a minerálů. Variety s červenou dužinou jsou bohaté na antioxidanty. Pitaya je důležitým zdrojem vápníku, karotenu, železa a riboflavinu.

Čím prospívá

V zemích jihovýchodní Asie se pitaya používá jako lék při průjmových onemocněních. Pro nízký obsah kalorií je vynikající při dietách na hubnutí.

Pitayea v kuchyni

Dužina se jí syrová, je mírně sladká. Její chuť bývá přirovnávána k melounům nebo angreštu, na pohled připomíná dužinu kiwi.

Slupka pitaye je tenká, ale nejedlá. Zralé plody se loupou snadno. Nejčastěji se dračí ovoce konzumuje čerstvé. Nejlépe chutná dobře vychlazené, kdy jeho vůně je nejvýraznější. Variety s bílou dužinou mají podobné aroma jako citrusové plody, červená dužina má vůni mírně nasládlou. Používá se při přípravě nejrůznějších ovocných salátů z tropických plodů. Vyrábějí se z něj také džusy nebo víno, šťávy, marmelády, koktejly, jedlé jsou i květy, které se používají ke zdobení jídel a následně se i snědí nebo se z nich připravuje čaj.

Náš tip: Osvěžující nápoj

Příprava: Plod rozřízneme, vybereme dužinu lžičkou a vložíme do mixéru. Zalijeme studenou vodou nebo vychlazenou minerálkou, ochutíme cukrem a šťávou z limetky a dobře rozmixujeme. Nalijeme do vysoké sklenice, přidáme led, ozdobíme podle fantazie a podáváme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: