Pěstování žampiónů

Pěstování žampiónů

Pokud dostaneme chuť na žampióny, nemusíme pro ně vyrazit jen na louku nebo do obchodu. Daleko větší požitek budeme mít, pokud si tyto houby vypěstujeme sami. Není to žádná věda.

Druhy žampiónů

Žampión bílý (agaricus hortensis ? zahradní nebo agaricus bisporus ? dvojvýtrusý) nepotřebuje světlo, je vhodný pro klasickou kuchyňskou konzumaci. Při pěstování je náchylný na bacily a mouchy.

Žampión hnědý (agaricus brunescens) je aromatičtější. Při pěstování má rád světlo, ale není to nutná podmínky. Pokud má dostatek světla, je označen pigmentem. Je vhodný pro mlsnější jazýčky.

Žampión mandlový (agaricus brasiliensis) má rád světlo. Obsahuje velké množství glukanů. Tento druh je těžko k dostání.

Jak začít s pěstováním

Pěstování žampiónů můžeme několika, více či méně náročnými způsoby. Protože ale začínáme jako úplní začátečníci, koupíme si žampiónovou sadbu.

Opatříme si žampiónový substrát, který je zabalený v igelitovém obalu. K němu dostaneme krycí zeminu. Kostku neprorostlého substrátu umístíme do prostředí s teplotou mezi 20 a 24 stupni. Při ní substrát proroste myceliem za 18 až 20 dnů.

V okamžiku, kdy je v něm vidět bílošedé mycelium, odřízneme z kostky vrchní stranu igelitu, substrát do hloubky asi dva centimetry opatrně nakypříme, uhladíme a zasypeme krycí zeminou.

Zeminu udržujeme stále vlhkou, ale do substrátu voda protéci nemá. Počkáme, dokud podhoubí neproroste ze dvou třetin objemu krycí zeminu. Potom ji prohrabeme tak, aby se promísila prorostlá místa.

Asi po třech dnech mycelia srostou. To je čas, kdy kostku přeneseme do místnosti s teplotou 14 až 18 stupňů, při které se počnou vyvíjet plodnice. Se zálivkou počkáme, dokud se neobjeví kloboučky žampionů velké do dvou centimetrů.

Plodnice vhodné velikosti vykrucujeme, neodřezáváme.

Takto postupujeme při každé růstové vlně, kterých bývá pět až šest a opakují se asi v týdenních intervalech. Po vyplození máme ze substrátu vynikající živinami bohatou zeminu.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: