Perník

Perník

Perník znali lidé již v době, kdy znali med, mouku a oheň. Perníkářství v pravém slova smyslu je doloženo ve Středomoří, už staří Řekové používali perníkové pečivo při různých slavnostních příležitostech nebo jako obětní pečivo.

Perník v Čechách

První zmínka o medovém perníku v našich zemích je z roku 1335 z Turnova. Perníky se prodávaly na trzích, veselicích, později na poutních místech a posvíceních.

O jakosti starých českých perníků rozhodoval med a jeho kvalita. Příměs koření dávala perníkům zvláštní chuť. Každý perníkář měl pochopitelně své recepty, jak na přípravu těsta, tak i na jeho ochucení. K nejoblíbenějším patřil koriandr, anýz, bezový květ, zázvor, hřebíček, muškát. Koření přidávané do těsta muselo být jemně utlučené v hmoždíři.

Vyhnětené těsto nechávali perníkáři několik dní a třeba i měsíců ležet odpočívat v chladných místnostech, aby mělo chuť a jakost. Těsto bylo tuhé, těžké a vyžadovalo značnou fyzickou zdatnost. Často to byly desítky kilogramů, které bylo třeba prosívat, mísit, cedit, zahřívat? Proto perníkáři i jejich tovaryši byli muži.

Připravené těsto se mačkalo do dřevěných forem (zhruba do 16. století byly perníčky pečené v hliněných formách a potom je nahradily formy dřevěné) a hotové upečené perníky se zdobily, tím se zvýraznil jejich tvar. Kvůli snížení poptávky přestali řezbáři vyrábět dřevěné formy a perníkáři začali používat formy plechové, které se používají dodnes. V současnosti však můžeme na našem trhu opět vidět i tradiční dřevěné formy a perníky zhotovené starým způsobem.

Dříve se vyráběl

  • Perník tlačený do forem ? tento perník měl nádherné vzory podle většinou dřevěných forem.
  • Perník ke strouhání
  • Perník ozdobný ? tento perník sloužil dětem na hraní, nejedl se.

Perník dnes

Dnešní doma pečený perník už nemá s původními perníky vůbec nic společného. Dnešní vykrajované medové perníčky jsou o mnoho mladší, těsto je jednodušší a také se do receptů používá daleko méně koření. Největší perníkovou tradici u nás má město perníků, Pardubice. Na poutě a jarmarky perník pronikl teprve v 19. století.

Náš tip: Vánoční perníčky

Suroviny: 1 kg hladké mouky, 360 g moučkového cukru, 5 vajec, 12 lžic medu, 5 lžic másla, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa, 2 prášky do perníku.

Příprava: Prosetou mouku, cukr, kakao a prášek do perníku smícháme v míse, přidáme vlažný tekutý med, změklé máslo, rum a vejce. Velmi pečlivě propracujeme, je-li lepivé, přidáme hladkou mouku. Hotové těsto musí být lesklé a nesmí se drolit.

Vložíme do mikrotenového sáčku a necháme alespoň několik hodin odpočinout. Těsto vyndáme asi hodinu před pečením, aby mělo pokojovou teplotu.

Pečeme na 180 °C. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem. Upečené necháme několik dní odležet a pak teprve zdobíme bílkovou polevou. Perníky můžeme také slepovat marmeládou, polévat čokoládovou polevou, zdobit mandlemi, hrozinkami nebo nakrájeným kandovaným ovocem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: