Pepř černý

Pepř černý

Pepř černý (Piper nigrum) jsou plody pepřovníku černého, což je tropický ovíjivý stále zelený keř. Pochází z Malabarského pobřeží Východní Indie. Černý pepř je v kuchyních celého světa nepostradatelný a v určitém období byl vyvažován zlatem.

Jak prospívá

Účinné látky pepřovníku černého podporují látkovou výměnu a trávení, neboť povzbuzuje slinění a tvorbu žaludečních šťáv. Díku tomu povzbuzuje chuť k jídlu a pomáhá proti nadýmání. Kromě toho pepř také stimuluje srdeční činnost.

Druhy pepře

Plody pepřovníku se sklízejí v různých stupních zralosti a procházejí jiným procesem zpracování, což dává pro použití v kuchyni více druhů:

Pepř černý získáme sklizní nedozrálých bobulí. Sklízíme je ihned, jakmile začnou červenat. Otrhané bobule sušíme 5-10 dní, až dostanou hnědočernou barvu. Takto usušené bobule může běžně užívat jako koření. Někdy se nezralé bobule nakládají do octa, nebo solného nálevu a nazývají se zelený pepř, což je pochoutka pro labužníky.

Pepř bílý se získává tak, že se sklízejí bobule zcela zralé, kdy se vnější dužnatá slupka oddělí od bílého středu. Po namočení se vnější vrstva třením oddělí a bílé zrno se znovu usuší, tím získáme bílý pepř. Chuť a vůně bílého pepře je daleko jemnější, než je tomu u pepře černého.

Pepř zelený jsou rychle usušené nedozrálé bobule.

Pepř červený nepatří k pravým druhům pepře, pochází z brazilského pepřovníku rozšířeného v celé Jižní Americe. Jeho chuť je spíše nasládlá, aromaticky kořenitá a lehce ostrá.

Uchování pepře

Mletý pepř uchováváme v dobře těsnících nádobkách na tmavém místě, aby si uchoval barvu a aroma.

Pepř v kuchyni

Užívá se především ve slané kuchyni ? polévky všeho druhu, masitá jídla, omáčky, saláty, vaječné a bramborové pokrmy.

Zelený pepř je jemný a křehký, výborný na steaky. Pepř zelený drcený je jemný a křehký, výborný při nakládání a marinování masa. Zeleným pepřem se navíc ochucují také sladké dezerty, např. ovocné saláty, jahody.

Bílý pepř mletý má své místo v bílých omáčkách, je velice silný. Bílý pepř drcený je výborný na přípravu steaků a minutek.

Růžový pepř je méně používaný má jemnější nasládlou chuť, pokrmům zlepší barvu.

Barevný pepř celý je nejpoužívanější směs pepřů do mlýnků, kdy pepř čerstvě umeleme při dochucení.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: