Pelmeně

Pelmeně

Tento těstovinový pokrm je v našich luzích a hájích na jídelních stolech poměrně vzácným hostem. A přitom ne zase tak daleko od České republiky ? ve východní Evropě a Rusku ? jde o vyhlášenou pochoutku a dokonce o národní jídlo.

Pelmeně jsou malé těstovinové taštičky, které se plní obvykle mletým masem. Někomu mohou připomínat italské ravioli. Náplň může být poměrně různorodá ? houby, rybí maso, ale také vepřové, jehněčí či hovězí, na Sibiři dokonce i koňské. Podle starého uralského receptu je prý ideální kombinací necelá polovina hovězího, asi třetina jehněčího a zbytek vepřového masa. Pelmeně se často podávají s máslem nebo kysanou smetanou. Velmi často se také dochucují s rozličným kořením nebo přísadami, obvykle jde o ocet, pepř nebo křen.

Jak poznáte pelmeně od jiných typů těstovinových knedlíčků? Typické pelmeně jsou kulaté či půlkulaté a v průměru mají 2?3 cm, zatímco většina ostatních typů těstovinových knedlíčků je většinou podlouhlá a mnohem větší.

Pelmeně jsou původem z Mongolska

Pelmeně byly původně jídlem mongolských pastevců. Odtud přišly na Sibiř, kde našly svůj domov. Důvod je ryze praktický. Pelmeně je možné uchovávat v předpřipraveném stavu po celou zimu. Před příchodem zimy je tedy lidé udělají do zásoby, nechají zmrznout a uloží v pytlích. Další příprava je pak velmi jednoduchá. Stačí pelmeně rozmrazit a povařit na ohni. Vaří se do doby, než začnou plavat a poté ještě dvě až pět minut. Rodina tak má zajištěnou zásobu masité stravy až do jara.

Cesta do Evropy

Další cesta pelmení ze Sibiře do západního Ruska se datuje až do konce devatenáctého a začátku dvacátého století. A stojí za tím do velké míry náhoda. Pelmeně totiž zařadila do svého jídelníčku moskevská restaurace Lopačov, a to díky tomu, že zde pracoval kuchař původem ze Sibiře. Pelmeně této restaurace se záhy staly vyhlášenou a vyhledávanou pochoutkou Moskvanů i návštěvníků ruské metropole. Byla i trošku obohacena příprava ? někdy se pelmeně po uvaření ještě osmahly na pánvi. Jako desert byly v restauraci Lopačov dokonce podávány pelmeně s ovocnou náplní.

Náš tip: Sibiřské pelmeně s masem

Suroviny: 400 g hovězího masa, 100 g odblaněných telecích jater, 1 cibule, sůl a čerstvě pomletý pepř. Těsto: 300 g hladké mouky, voda podle potřeby, sůl, mouka na vál.

Postup: Maso umeleme, přidáme játra a umeleme podruhé. Cibuli oloupeme a na nastrouháme. Přidáme ji k masu, osolíme a opepříme a uhněteme směs dohladka.

Do druhé mísy nasypeme mouku a postupně do ní přiléváme vodu, až začne vznikat těsto, které rozválíme na pomoučeném válu Připravené těsto musí být velmi tuhé, až nepoddajné. Okrajem skleničky z tence vyváleného těsta vykrojíme placičky, na které se naneseme lžičku masové náplně, placičku přeložíme napůl a okraje se stiskneme do vlnitého ?švu?.

Připravíme slabě osolenou vařící vodu a pelmeně v ní uvaříme (poté, co vyplavou na povrch, ještě 2?5 minut) a vyjmeme je drátěnou naběračkou. Uvařené pelmeně podáváme se sladkou nebo kyselou smetanou, máslem, octem, hořčicí, jenom máslem nebo ostrým sýrem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: