Pekanový ořech

Pekanový ořech

Pekan ořechy jsou odrůdou vlašských ořechů, bohatých na vitamíny a minerální látky. Už odpradávna je konzumovali domorodí obyvatelé Severní Ameriky. Dnes není problém koupit je na našem trhu a zpestřit si jídelníček.

Kde pekanové ořechy rostou?

Ořechovec pekanový (Carya illinoinensis) je mohutný strom pocházející z jihovýchodní části Severní Ameriky. Jde o listnatý strom, dorůstající výšky 25 ? 40 metrů. Listy jsou střídavé, až 70 cm dlouhé. Jádra ořechů jsou ukrytá v kožovité slupce a jsou velmi podobná jádrům ořechů vlašských. S těmi jsou pekanové ořechy příbuzné, mají však o něco jemnější chuť. Obsahují také daleko více oleje, až 70 %. Ořech nemá viditelný ?šev? jako např. ořech vlašský a hladká skořápka může mít různou barvu ? okrovou, hnědou nebo i červenou. Ořech je oválný, 3 ? 6 cm dlouhý. Slupka je pevná, asi 1 mm silná.

Pěstování

Ořechovec pekanový má podobné potřeby jako ostatní subtropické ořechy. Postupně se podařilo vyšlechtit klimaticky odolné severské odrůdy, které dokáží přežít i v našich zeměpisných šířkách.

Kde pekanové ořechy využijeme?

Pekan je velmi kvalitní ořech, který má kromě zmíněného tuku také až 10 % bílkovin. Obsahuje velké množství provitaminu A, vitaminů skupiny B, draslík, fosfor, vápník a železo.

Jádro pekanového ořechu je jedlé, s bohatou, máslovou příchutí. Konzumovat se může čerstvě vyloupané nebo je možné přidávat jádra do různých pokrmů. Vynikající je obzvláště v různých ořechových dezertech, ale i obecně vhodné pro oživení jídelníčku.

Před loupáním je třeba pekanové ořechy namočit na 15 minut do vroucí vody.

V pekanových (stejně jako v lískových) oříšcích jsou fytochemikálie, které vyvolávají proces známý jako apoptóza. Při něm se rakovinné buňky požírají navzájem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: