Pažitka

Pažitka

Rostla na zahrádkách našim prababičkám, babičkám a ani dnes se bez ní dobrá kuchařka neobejde. Česnek pažitka (Allium schoenoprasum), jak zní její správný název, dodá v šikovných rukou jídlu originální chuť a dokáže ho nezaměnitelně zpestřit.

Pažitka je víceletá cibulovina, která vytváří tmavě zelené, úzké, rourkovité listy. Jsou dlouhé až 30 cm. Kvete během léta, její květy jsou fialové nebo bílé, a lze je využít i jako dekoraci. Sdružují se do okolíku.

Pažitka pochází pravděpodobně ze Středomoří. Dnes se pěstuje i planě roste v celé Evropě, střední Asii a Severní Americe. Jako koření byla používána již v řecké a římské kuchyni, v Evropě se více rozšířila až v 16. století.

Množení

Pažitka se může množit dvěma způsoby. První možnost je semenem, to vyséváme na jaře.

Na podzim lze pažitku množit dělením trsů. Po oddělení a při vhodné zálivce nám může oddělená část poskytovat vitaminy po celou zimu.

Sklizeň

Pažitku můžeme začít sklízet asi měsíc a půl od výsevu. Listy odstřiháváme až u země a vždy jen část trsu. Sklízet můžeme nepřetržitě až do podzimu.

Pažitku nesušíme, se zamrazováním opatrně

Obsah cenných látek je jeden z důvodů, proč si pažitky tolik ceníme. Jde zejména o vitamin C a dále karoten, vitamin B2, síru, sodík, vápník, draslík, fosfor a železo. Pažitka podporuje trávení, posiluje žaludek a snižuje krevní tlak.

Pažitku konzumujeme vždy čerstvou, sušením totiž vitaminy ztrácí. Zamrazit pažitku můžeme, ale ani to se příliš nedoporučuje. Vždyť nám v květináči za oknem vydrží čerstvá celou zimu. Pokud se přeci jen do zamrazení pustíme, zamrazíme pažitku jemně nasekanou v ledových kostkách. Ty pak jednoduše vhodíme do polévky těsně před koncem vaření.

Pažitka je skvělé koření

Hodí se do polévky či omáčky, zeleninového salátu, skvělá je v pomazánkách. Její chuť ocení milovníci bylinkového másla, zpestřit s ní můžeme tvaroh.

Studená jídla můžeme pažitkou kořenit všude tam, kde bychom použili cibuli. Zvýrazňuje slanou chuť, takže můžeme šetřit s nezdravou solí. Navíc pažitka působí na každém jídle velice esteticky, sytě zelená barva dodá pokrmu nádech přírody a svěžesti.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: