Pár receptů pro bezlepkovou dietu

Pár receptů pro bezlepkovou dietu

Nesnášenlivost k lepku, neboli celiakie je nepříjemnou diagnózou, která do velké míry omezí jídelníček postiženého. Dnes přinášíme několik receptů pro ty, kteří museli lepek ze svého jídelníčku vyřadit.

Jablečný dort

Suroviny: 3/4 kg jablek, 1/2 l vody, 1/4 l vody, 30 dkg cukru, 2 pudinkové prášky, 1 sáček bezlepkových piškotů.

Postup: Na drobno nakrájená jablka spolu s cukrem a 3/4 l vody rozvaříme. Ve 1/4 l vody rozmícháme 2 pudinky. Tuto směs pak vmícháme do jablek a povaříme jako pudink. Vzniklou hmotu poté smícháme se sáčkem piškotů. Horké nalijeme do dortové formy a necháme vychladnout. Skladujeme v lednici a druhý den můžeme krájet jako dort.

Křehký koláč s amarantem

Suroviny: 1/4 kg uvařených brambor ve slupce, 1/4 kg amarantové mouky, špetka prášku do pečiva, 3 lžíce margarínu, mléko ? na 1/2 kg směsi brambor s amarantem 1?2 lžíce, 1?2 lžíce mouky Apromix ? lze nahradit Solamylem, 2 lžíce fruktózy, špetku soli, jablka nebo borůvky jako náplň.

Postup: Uvařené oloupané a vychladlé brambory nastrouháme na jemno, přidáme všechny ostatní přísady a zpracujeme v tužší těsto (podobně jako na linecký koláč). Na pečící papír vyválíme asi 1/2 cm vysokou placku. Tu poklademe nastrouhanými jablky (nebo borůvkami), posypeme skořicí a fruktózou, přidáme rozinky a přikryjeme druhou plackou. Vrch potřeme vodou, propícháme vidličkou a vložíme do vyhřáté trouby. Koláč pečeme cca 20 min při 200 °C. Upečený, ještě teplý lehce potřeme rozpuštěným margarínem.

Plněné rýžové knedlíky

Suroviny: velmi do měkka uvařená rýže (nejlépe kulatozrná), salám nebo jiná uzenina dle chuti, 2 lžíce Solamylu, sůl.
Příloha: osmažená cibulka + zeleninový salát.

Postup: Uvařenou rýži rozmixujeme, osolíme a přidáme Solamyl, zpracujeme. Tvoříme placičky, do kterých dáme kopeček pokrájené uzeniny. Zabalíme a zaváříme asi 5 minut. Polijeme osmahnutou cibulkou a podáváme se zeleninovým salátem.

Omelety z bramborového těsta

Suroviny: 70 g Solamylu, 20 g sójové mouky hladké, 2 vařené rozstrouhané brambory, 4 dl mléka, 1 vejce, 10 g cukru, 10 g droždí, 1 lžíce másla.

Postup: V hrnku teplého mléka s rozpuštěným tukem rozmícháme žloutek, brambory, cukr, droždí, škrob a mouku. Zpracujeme v těsto a necháme asi 30 min. kynout. Do vykynutého těsta vmícháme sníh z bílku. Na pánvi v rozpáleném oleji smažíme omeletky, potíráme je džemem nebo sypeme cukrem a ihned teplé podáváme.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: