Papinův hrnec

Papinův hrnec

Jistě všichni známe tu syčící nádobu, která v pravidelných intervalech upouští páru, z kuchyní našich maminek či babiček. Tlakový nebo také Papinův hrnec lidově prostě ?papiňák?.

Tlakové hrnce se staly hitem českých kuchyní zejména v osmdesátých letech dvacátého století. Má jednak zesílené stěny ? musejí vydržet tlak, který se v hrnci vytváří. Nutnou součástí je také těsně přiléhající poklice, kvůli zamezení úniku páry při vaření a udržení tlaku.

Princip Papinova tlakového hrnce

Papinův hrnec tedy umožňuje vařit při vyšším než atmosférickém tlaku. Proč je to tak výhodné? Při vyšším tlaku se totiž zvedne i teplota varu vody, a můžeme tak vařit při teplotě 120 °C ? 130 °C. Tím urychlíme dobu vaření našeho jídla. Dále nedochází k úniku tepla odpařováním. Papinův hrnec tedy šetří energii i čas.

A to není všechno. Při klasickém vaření unikají spolu s párou látky dodávající jídlu jeho chuť. Jídlo vařené v tlakovém hrnci má tedy výraznější chuť než při běžném vaření.

Denis Papin

Denis Papin byl francouzským matematikem, fyzikem a vynálezcem, žil převážně ve druhé polovině 17. století. V roce 1670 začal se svým společníkem provádět pokusy s vodní pumpou. Svůj tlakový hrnec vynalezl roku 1679 a záhy demonstroval svou "parní digestoř" v Královské vědecké společnosti v Londýně. Následně mu bylo umožněno, aby o svém vynálezu sepsal brožuru.

Papinův vynález našel nejdříve uplatnění v oblasti chemického průmyslu. Jeho masovější využití v kuchyni se datuje až do 20. století.

Ochrana ventilem či pojistkou

Protože při používání Papinova hrnce vzniká opravdu velký tlak, je kladen velký důraz na bezpečnost.

Od svého vzniku chrání Papinův hrnec před přílišným přehřátím a nebezpečím výbuchu pojistný ventil. To bývá otvor uzavřený těžkou ale pohyblivou zátkou. Tím může pára v případě navýšení tlaku uniknout.

Hrozilo ovšem nebezpečí, že takový ventil po delším používání hrnce ztratí na účinnosti, protože se zanese vařeným pokrmem. Proto je zcela běžné, že hrnec chrání ještě tavná pojistka. Tavná pojistka je malý kotouček ze snadno tavitelného kovu, který těsní malý otvor ve víku. Při vysoké teplotě se kotouček roztaví a pára z hrnce může volně unikat.

Doporučení: Nikdy nekupujte tlakové hrnce neznámého původu nebo dokonce v bazaru, protože poškozený tlakový hrnec je doslova životu nebezpečný.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: