Papája

Papája

Papája je až deset metrů vysoká bylina, která se pěstuje pro oválné plody vážící až 2,5 kilogramu, které mají zelenou, oranžovou nebo žlutou barvu s dužninou připomínající chutí ananasové melouny.

Původ

Pochází pravděpodobně z tropických oblastí Střední Ameriky, do Evropy ji přivezli portugalští a španělští mořeplavci. Dnes se pěstuje především v zemích latinské Ameriky, ale také v jižní Africe, Austrálii a jihovýchodní Asii.

Charakteristika

Cení se její chutné plody, které obsahují značné množství vitaminů i minerálních látek, konzumují se syrové i v mnoha úpravách. Využívají se však i listy a kmen, ze kterých se získává latex. Ten se používá k výrobě žvýkaček, ale také v medicíně, kosmetice, potravinářství i kuchyni. Semena se používají jako pepř.

Jedná se o tropickou rostlinu, která se u nás pěstuje jen vzácně ve sklenících.

Obsah látek

Papája obsahuje spoustu důležitých biologických látek. Vysoké množství provitamínu A příznivě ovlivňuje vitalitu buněk, ochranu sliznic a bystří zrak. Vitamín B5, kyselina pantotenová zvyšuje životní energii a zlepšuje barvu vlasů. Papája také obsahuje důležitý vitamín C.

Účinky na organismus:
  • zlepšuje stav bílkovin v buňkách
  • kladně působí na srdce a krevní oběh
  • zvyšuje životní energii
  • posiluje sliznice
  • zvyšuje imunitu
  • aktivuje tvorbu svalů
  • zlepšuje vidění
  • chrání před infekcí dýchacích cest

Plody obsahují enzym papain, který chrání nezralý plod před škodlivým hmyzem. Enzym papain je důležitý pro zpracovávání bílkovin v našem těle, neboť je štěpí na aminokyseliny. Bílkoviny, které jsou z důvodu nedostatků enzymů špatně zpracovány, způsobují trávící potíže, kožní onemocnění a alergie. Papain také zabezpečuje tvorbu trávících enzymů, a přispívá tím k lepší stravitelnosti potravin. Papain je známý svými čistícími schopnostmi a v boji proti rakovině.

Čím je papája zralejší, tím obsahuje méně enzymu papainu. Velké množství tohoto enzymu obsahuje šťáva nezralého plodu.

Konzumace

Papaja

Papája je k dostání po celý rok. Při stisknutí nesmí být příliš měkká. Papája by měla mít žlutooranžovou barvu. Čím je plod zelenější tím je méně zralý (také obsahuje více enzymů). Nejlépe je vybírat méně zralé, tvrdší a vyhýbat se plodům se skvrnami.

Plod zpracujeme tak, že jej rozkrojíme, odstraníme semena a vydlabeme dužninu. Pojídáme ji hlavně čerstvou, nakrájenou na plátky, nebo z ní připravíme džemy či kompot. Dá se ochutit citrónovou šťávou. Výborně se hodí do ovocných salátů, zvláště v kombinaci s citrusovými plody, nebo rybízem. Konzumací papáji zajistíme lepší stravitelnost i ostatním součástem potravy, protože enzym papain zabezpečuje tvorbu trávicích enzymů. Nezralé plody se používají jako zelenina.

Z papáji si můžeme připravit lehký rychlý dezert. Stačí smíchat oloupanou, na kostky pokrájenou papáju s citrónovou šťávou, medem a jogurtem.


Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: