Ovocné čaje

Ovocné čaje

Ovocné čaje jsou směsí drobných kousků vybraného ovoce, s nádechem přírodního aroma. Neobsahují žádný přidaný cukr, žádný tein, kofein ani jiné povzbuzující látky. Jsou vhodné pro celou populaci, především pro děti.

Nejčastěji obsahují složky z několika druhů ovoce, používá se jablko, šípek, pomerančová kůra, lesní plody atd. Vždy záleží na druhu čaje ? čaj můžeme koupit obohacený rozinkami, kousky jahod, ananasu, meruněk, malin, rybízu, třešní, citrónové kůry? Ovocné čaje jsou vynikající teplé i studené.

Obsahové látky

Ovocné čaje mají vysoký obsah vitaminu C. V menším množství obsahují i další vitaminy podle druhu ovoce v nich obsaženého. Tímto dochází k doplnění vitaminů zcela přirozeným způsobem. To znamená, že jsou vhodné při snížené imunitě, zvýšené únavě i nachlazení. V létě jsou dobrým osvěžujícím nápojem a v zimě dodávají energii.

Při opravdu nadměrném pití ovocných čajů může organismu hrozit překyselení žaludku. Stačí se ovšem držet zásady, že nic se nemá přehánět ? budeme-li pitný režim doplňovat i jinými nápoji, žádné potíže nám nehrozí.

Příprava ovocného sypaného čaje

Čaj připravíme tak, že dáme jednu čajovou lžičku směsi na jeden šálek (1,5 dl). Zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat pět až osm minut. Pro přípravu používáme pouze k tomuto účelu určenou čajovou konvici. Nikdy ji nevymýváme chemickými prostředky na mytí nádobí.

Hotový nápoj je možno pít bez jakýchkoli přísad, ale můžeme jej ochutit cukrem, medem, sladidlem apod. Výborně se hodí k výrobě míchaných nápojů v kombinaci s ovocnými šťávami nebo alkoholem, v horkých dnech pak k výrobě ledových čajů. Kromě toho jej lze použít i jako nápoj k jídlu.

Skladování ovocných čajů

  • Ovocné čaje uchováváme v obalech, které jen minimálně propouštějí aroma.
  • Skladujeme na chladném místě.
  • Volíme místo dostatečně vzdálené od aromatických bylin nebo koření.
  • Doporučuje se nakoupit jen takové množství ovocného čaje, které spotřebujeme nejpozději do 3?4 měsíců. Poté se začíná aroma otevřeného čaje postupně vytrácet.

Hodnocení:   
  • Počet hvězdiček je 3/5
Poslat e-mailemposlat e-mailem
Vytisknout článekvytisknout článek

Diskuze: